M. Središće među sedam gradova koji su smanjili nezaposlenost

– Grad Mursko Središće je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sedmi najuspješniji grad u Hrvatskoj po smanjenju nezaposlenosti, sa smanjenjem broja nezaposlenih od 42%, na što smo vrlo ponosni. U Gradu Mursko Središće, zahvaljujući suradnji Grada i poduzetnika, obrtnika i drugih investitora na našem području, stvorena je pozitivna klima za ulagače, a sam Grad Mursko Središće je u proteklih godinu dana ostvario investicije u ukupnoj vrijednosti od čak 14.000.000,00 kuna – kaže gradonačlenik Dražen Srpak.

U Gospodarskoj zoni Brezje – Mursko Središće prodano je 10 od 13 građevinskih parcela za investitore, po cijeni od samo 5,00 EUR/m2, uključujući i kompletnu komunalnu infrastrukturu, čija izrada je trenutno u fazi završetka.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Grad se aktivno uključuje u mjere koje se provode, kao što je npr. Sajam poslova koji je ove godine, 14. travnja vrlo uspješno organiziran i održan u sportskoj dvorani Mursko Središće, te je okupio veliki broj izlagača – poduzetnika, srednjih škola i tražitelja posla. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Grada Mursko Središće evidentirano je 1450 radnih mjesta, dok je ukupno s područja Grada zaposleno 2050 osoba.

Grad Mursko Središće redovito organizira i održava sastanke sa poduzetnicima, te iste putem sastanaka, osobnih kontakata i objave na gradskoj web stranici www.mursko-sredisce.hr redovito informira o mjerama i natječajima pomoći poduzetnicima i obrtnicima i poljoprivrednicima koje objavljuju i provode nadležna ministarstva ili županija, te time doprinosi pozitivnoj poduzetničkoj klimi.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat sa suradnicima 5. rujna 2016. godine u Murskom Središću održao je informativnu radionicu “MINPO je tu za vas”, s ciljem da se potencijalnim prijaviteljima pruže detaljne informacije o natječaju i natječajnoj proceduri, predstavio je mjere i poticajne programe Ministarstva poduzetništva i obrta, i to: “E-impuls”, “Kompetentnost i razvoj Malog i srednjeg poduzetništva”, “Podrška razvoju Malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”, “Inovacije novoosnovanog Malog i srednjeg poduzetništva”, Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima i Naukovanje za obrtnička zanimanja.

Dana 21. srpnja 2016. godine objavljen je Poziv za dostavu projektnih prijava “E-impuls”, a namijenjen je poticanju investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga, a poziv je otvoren do 30. rujna 2016. godine.

Predsjednik uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO, Vjeran Vrbanec poduzetnicima i obrtnicima predstavio je financijske instrumente koji će im omogućiti povoljnije kreditne aranžmane.

– Grad doprinosi razvoju poduzetništva i zapošljavanja, a time dakle i smanjenju nezaposlenosti, i na način da su odredbama Odluke o komunalnom doprinosu Grada Mursko Središće definirane mjere poticanja poduzetničkih aktivnosti za investitore koji grade gospodarske građevine, na način da se isti oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa temeljem sljedećih kriterija: za investicije od 500.000,00 kn do 1.000.000,00 kn u iznosu od 25% utvrđenog komunalnog doprinosa, za investicije od 1.000.000,00 kn do 2.000.000,00 k u iznosu od 50% utvrđenog komunalnog doprinosa i za investicije od 2.000.000,00 kn do 3.000.000,00 kn u iznosu od 75% utvrđenog komunalnog doprinosa – naglašava gradonačelnik.

Od nekoliko većih firmi na području Grada prikupili su podatke o kretanju broja zaposlenih od 2012. do kraja 2015. godine, kao ilustraciju koja također govori u prilog podatka o povećanju broja zaposlenih tj. o smanjenju nezaposlenosti u tom razdoblju. Tako je u tvrtki Neores d.o.o. 2012. bilo 103 zaposlenih, a 2015. 208. U Sobočan interijerima 2012. radilo je 65 ljudi, a 2015. 126, dok u tvrtki Pro tec tekstil u istom razdoblju bilo 30, odnosno za tri godine 66 zaposlenih.

– Grad Mursko Središće će u suradnji sa nadležnim institucijama, poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i svim građanima i nadalje provoditi aktivne mjere u cilju smanjena nezaposlenosti tj. otvaranja novih radnih mjesta na području Grada, u svrhu povećanja kvalitete životnog standarda naših građana – poručuje Srpak. Inače, krajem srpnja na području Grada Mursko Središće u evidenciji nezaposlenih bilo je 258 osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije