Neki mali su veliki, dok su neki veliki uistinu mali

Spremajući još jedan Business Cafe imala sam priliku komunicirati s nekoliko ‘velikih’ tvrtki koje su nakon nekoliko izmotavanja i namotavanja negativno odgovorili i odustali od gostovanja ili od suradnje. Razlozi? Jer su pre pre pre ‘veliki’, komplicirani, usporeni, pasivni… jer su… What ever.

Uglavnom, odgovor najčešće dobijete od osobe koje se nije niti potrudila proslijediti vaš upit, koja svoj autoritet gradi isključivo na bazi te korporacije.

Dakle, pošaljemo na primjer upit za sudjelovanje na eventu za gosta govornika većeg poduzeća.

Prva reakcija je hrpa upitnika iznad glave jer sad ta osoba mora nešto pitati, slati dalje… Onda vas pitaju tko će još biti pozvan na događanje, jer ako nije dovoljno cool za njihovog šefa, ništa od toga, onda će vam reći da moraju malo razmisliti, to je OK, pa će vam sugerirati da se strpite mjesec, dva da dobijete odgovor od njih jer su svi na godišnjem i to je OK ili da svoj upit pošaljete na više instance, nakon što ste sve u detalje prethodno njima objasnili…

Više i niže

Kad pošaljete upit na više instance bit će vam vrlo vjerojatno sugerirano da nazovete nekog na nižu instancu, pa tako ukrug nekoliko puta dok se oni napokon dogovore tko će napisati mail ili nazvati i reći da se oni ipak ne bi uključili. Razlog? Nebitno! Samo još pokoja informacija više i to je to.

Nema se smisla zamarati s odbijenicama jer dosad mi se uvijek potvrdilo pravilo da kad se jedna vrata zatvore, otvore se neka druga, pa ja te odbijenice doživljavam kao mogućnost jer znam da mi nakon toga slijedi nešto još bolje pa je dobro da su se ova vrata zatvorila ili se nisu ni otvorila.

A što se tiče velikih tvrtki, samo rijetki veliki su zaista veliki. Rijetki. Takvi će vam odmah prihvatiti suradnju, spremno će podržati priču, neće glumiti veličine, iskreno će se uključiti i dati svoj doprinos. Ima ih, ali da, rijetki su.

Mali, a veliki

I onda oni ‘mali’. S druge strane, postoji hrpa pozitivaca mikro i malih poduzetnika, tvrtki koje pošteno rade svoj posao, bez obzira na veličinu poduzeća, trude se, imaju zadovoljne zaposlenike, šire dobru vibru, znaju raditi svoj posao i da, odlično se uklapaju u Business Cafe priču.

I tako sam se sjetila genijalne rečenice iz Smogovaca: ‘Oni su mali, ali su veliki. Oni nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.’

Budite svaki dan veliki bez obzira na brojke. Samo vi znate kada i kako. A kad narastete nemojte zaboraviti da ste i vi nekad bili mali.

Think big! Ugodan vikend!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije