U gostima kod Ivana Premuša: Bobičasto je u modi

Međimurci i Međimurke usporedo s tradicionalnim voćem uzgajaju i nove sorte voća koje nazivamo bobičasto voće. Tako je posljednjih desetak godina kod nas zasađeno više hektara kupine, borovnice, ribizla, maline te u posljednje vrijeme vrlo popularne aronije.

Dosta toga voća se prodaje svježe, dok se dio prerađuje u vina, sokove, đemove, kompote, likere, rakije i sirupe. Nas troje vrsnih poznavatelja svekolike dobre kapljice, Bojan Bračko, novinar web portala Muralist, Jordanis Šamec, zaposlenik Letina Inoxa i Stjepan Mesarić, novinar portala eMedjimurje i Radija 1, pohodili smo OPG Ivana Premuša u Zebanec Selo na broj 128B, kako bismo se uvjerili jeli njegovo vino od aronije na razini kakvu smo ranije poznavali, a to je izvrsna kakvoća, snaga i opojnost.

No, ne krenosmo odmah među inox bačve u kojima počiva lanjska kapljica, nego se prvo okrijepismo fantastičnom rakijom od aronije uz dodavanje sitnih količina Matičnog 100 postotnog prirodnog soka od aronije. Nije teško odgonetnuti što nam se više svidjelo, makar sok zaslužuje najbolje ocjene.

Kad je Ivan rekao kako je na redu vino, noge su same poletjele k bačvama, a čaše su se u rukama samo stvorile. Lagan odvrtaj pipe na inox bačvi i u čaši se posložiše crno vino i vijenac pjene koja potvrđuje razinu sladora i alkohola. Prvo jedan gutljaj, pak promišljanje, malo pričice, a onda druga, treća, četvrta,… osma čaša, a raspoloženje sve bolje.

Predahnusmo od silnih kupica uz meso z tiblice, slanine, domaći kruh i mladi luk. Delicije nad delicijama, nakon kojih grlo traži božanstvo vina, a Iva ne špara kada su majstori u pitanju. Potrajalo je a o politici ne prezborismo niti riječi, o ženama malo, a o ‘Vatrenima’ dosta i svi se složismo kako u Francuskoj možemo vrlo visoko.

Visoko, poput Premuševog vina od aronije koje se vinulo na sam vrh kakvoće. Veseli i zadovoljni na odlasku pročitasmo kako smo uživali u Desertnom voćnom vinu od aronije, sa respektabilnih 13,05 posto alkohola, čistog hrvatskog proizvoda. Dragi i štovani naši čitatelji i prijatelji, svratite do OPG Premuš u Zebanec Selu 128B, na trenutke istinskog uživanja svih vaših osjetila.

Nas troje se već spremamo, jer dojmovi su fantastični. Uistinu, bobičasto je u modi. Poglavito, kao tekuće božanstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije