Isplatu dječjeg doplatka nakratko usporila obrada zahtjeva

U ponedjeljak je počela isplata dječjeg doplatka za travanj, koji će ovaj mjesec dobiti 163 tisuće korisnika za 312 tisuća djece. Za isplatu je pripremljeno oko 114 milijuna kuna.

Posljednja tri mjeseca, uključujući i svibanj, novac stiže nekoliko dana kasnije nego što je to uobičajeno, ali nadležne institucije objašnjavanju da je pomicanje rokova privremeno te da se idućih mjeseci isplate planiraju do 20. u mjesecu. Dječji doplatak godišnje prima oko 360 tisuća djece i, ovisno o dohocima u obitelji, kreće se od 199 do 299 kuna po djetetu, s tim što pojedine kategorije djece imaju pravo na uvećane svote. Svi su korisnici dječjeg doplatka u veljači dužni obnoviti zahtjev za isplatu koje HZMO nakon toga iznova obrađuje.

Trenutačno je ostalo još 50-ak tisuća zahtjeva za obradu, čija brzina ovisi i o razmjeni podataka s poreznom upravom, koja je glavni izvor podataka za utvrđivanje prihoda obitelji. Kako bi obradili što više zahtjeva, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje objašnjavaju da je praksa te institucije da u ožujku, travnju i svibnju pomakne isplate dječjih doplataka u prve dane četvrtog tjedna u mjesecu.

Nekima se dogodi da na obnovu isplate pričekaju mjesec ili dva, ali nakon što im se utvrdi pravo, naknadno dobiju razliku. Država godišnje za dječje doplatke izdvaja oko 1,4 milijarde kuna. Očekuje se da će od iduće godine uz dohodovni država primijeniti i imovinski cenzus, no još nije poznato po kojim kriterijima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije