MEDIKOL Nemogućnost dobivanja termina na ‘crvenu uputnicu’ za PET/CT

Priopćenje

Alarmantno: Nemogućnost dobivanja termina za obavljanje PET/CT dijagnostike na ‘crvenu uputnicu’ u PET/CT centrima Poliklinike Medikol

Na dan 17. svibnja 2016. god. popunjeni su svi termini za PET/CT pretragu u PET/CT Centrima Poliklinike Medikol: Split, Rijeka i Osijek, ugovorenim brojem PET/CT postupaka zaključno do 30. lipnja 2016. godine.

Kako i z HZZO-a, nakon dostavljenih im obavijesti i dopisa, nemamo nikakvu uputu o postupanju glede odrađivanja većeg broja pretraga od ugovorenih do 30. lipnja 2016. godine, a istovremeno nemamo saznanja hoće li se uopće postojeći ugovorni odnos produžiti i nakon 30. lipnja 2016. godine teško oboljelim onkološkim pacijentima, osiguranicima HZZO-a, temeljem novo zaprimljenih zahtjeva, nismo u mogućnosti od 17. svibnja 2016. dati termin za PET/CT pretragu.

Za tekuće ugovorno razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2016. godine smanjen je ugovoreni mjesečni broj PET/CT postupaka za 14% u usporedbi s prethodnim razdobljem za PET/CT Centre u podružnicama Split, Rijeka i Osijek, dok je zagrebačka podružnica Vinogradska, administrativnom zabranom, isključena iz ugovaranja u cijelosti, iako kao prvi PET/CT Centar u RH kontinuirano radi od 2007. godine, čiji su liječnici visoko specijalizirani stručnjaci upravo za tu vrstu dijagnostike sa obavljenih više od 30.000 PET/CT pretraga i jedina je zdravstvena ustanova u RH gdje se PET/CT postupak može obaviti odraslim i dječjim onkološkim pacijentima u anesteziji.

Isključivanjem PET/CT Centra Poliklinike Medikol u Zagrebu iz ugovaranja, nažalost, PET/CT postupak u anesteziji oboljelima više nije dostupan u Republici Hrvatskoj.

Direktna posljedica ovakvog nedovoljnog broja ugovorenih postupaka je Stvaranje liste čekanja i na ovu pretragu, koja je uključujući i vrijeme čekanja na očitanje nalaza sad već dulja od dva mjeseca, a od 17. svibnja ove godine je za očekivati da će se dodatno višestruko povećati budući onkološki pacijenti iz cijele RH (u kojih je, vrijeme značjno vezano za pogoršanje stadija bolesti, odnosno sam ishod terapije) tu pretragu mogu obaviti samo na jednom PET/CT uređaju u KBC-u Zagreb.

Zbog povećanja liste čekanja i produljenja vremena za dobivanje PET/CT nalaza, pacijente se upućuje na manje prihvatljive alternativne dijagnostičke postupke (poput MR-a, MSCT-a, koji daju nepotpun odgovor na kliničko pitanje), a za koje su već sada liste čekanja preduge.

Ovim putem molimo pacijente i javnost, kao korisnike usluga, za razumijevanje. Zakonska je obveza Poliklinike Medikol postupati u skladu s odlukom koju je donijelo Ministarstvo zdravlja i HZZO, odnosno temeljem Ugovora o provodenju specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite sklopljene s HZZO-om.

Izuzetno je bitno naglasiti da sa svim svojim kapacitetima i dalje stojimo na raspolaganju hrvatskom zdravstvenom sustavlu i pacijentima, te smo otvoreni za svaki vid suradnje i dogovora, kako bi svi pacijenti dobili potrebnu i pravovremenu zdravstvenu skrb.

Za Polikliniku Medikol:

Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med. spec.
Ravnateljica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije