Zbog mraza voćari su u velikim problemima

Štete od mraza u Hrvatskoj procjenjuju se na nekoliko milijuna eura, a kako se u Međimurju proizvodi najviše jabuka u Hrvatskoj i štete od mraza su najveće u državi. Općine, gradovi i županija mogu oslobađanjem plaćanja pojedinih doprinosa i davanja pomoći voćarima.

U Zagrebu je održana 3. sjednica Vijeća VII. Saziva Sabora Hrvatske voćarske zajednice sa samo jednom točkom Dnevnog reda, a iz Međimurja su joj nazočili njezini članovi Mladen Dobranić i Tomislav Tomšić.

– Snimanje stanja posljedica proljetnog mraza, te dogovor o aktivnostima i mjerama za ublažavanje šteta, bila je ta jedina točka dnevnog reda, a svi vijećnici su kazali kako su posljedice mraza od 26. travnja ove godine katastrofalne za ogromnu većinu svih hrvatskih voćara, poglavito proizvođača jabuka, breskvi, marelica, trešanja i oraha.

Dobranić i Tomšić kazali su kako su štete u Međimurju između 90 i 100 posto što voćare dovodi u očaj i gotovo bezizlazno stanje i traže da se procjene štete, kao i sve što iza toga slijedi obavi što brže, te što prije dodijeli pomoć za ublažavanje posljedica.

Na sjednici je osnovan krizni stožer koji na terenu koordinira popis šteta, a traži se pomoć općina, gradova, županija, države i EU da se pomogne voćarima u ovoj situaciji. Zbog visoke zaduženosti velikog broja voćara predlaže se HBORu reprogramiranje dugovanja, smanjenje kamata pa i otpis kredita onima koji su najviše pogođeni štetama. Hrvatska voćarska zajednica traži da se voćare oslobodi plaćanja poreza na dohodak od 25 posto na sezonski rad u poljoprivredi.

– Štete od mraza u Hrvatskoj procjenjuju se na nekoliko milijuna eura, a kako se u Međimurju proizvodi najviše jabuka u Hrvatskoj i štete od mraza su najveće u Hrvatskoj, a posljedice su višestruke i dugotrajne, kaže Mladen Dobranić, koji kaže i kako bi trebalo voćare osloboditi komunalne i vodne naknade barem na godinu dana, što bi bio doprinos jedinica lokalnih samouprava.

Dobranić i Tomšić savjetuju voćarima da bez obzira na sve nastave sa redovnim održavanjem voćnjaka poradi ostvarivanja prihoda u narednim godinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije