Svakim danom Općina Kotoriba sve bliže izgradnji mosta na Muri

U Donjem Međimurju već dugo postoji želja za povezivanjem sa pomurskim Hrvatima i općinama uz granicu na strani Mađarske na način da se preko rijeke Mure igradi cestovni granični prijelaz.

>>> Ovo je 115 milijuna kuna vrijedan most između Kotoribe – Murakeresztura

Da mađarska strana misli ozbiljno glede novog graničnog prijelaza Kotoriba – Murakeresztur govori podatak da je Vlada angažirala tvrtku Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő iz Zalaegerszega koja je izradila prve projektne ideje budućeg mosta i prilaznih cesta.

Saznali su to čelnici Kotoribe Ljubomir Grgec i Roberto Ujlaki na sastanku koji se u srijedu, 5. svibnja održao u mađarskom Murakereszturu. Sastanku su nazočili načelnici Murakeresztura Lajoš Pavlic i Totszerdehelja Ištvan Tišler te predstavnici spomenute tvrtke i projektanti.

Tom je prilikom prezentirano mađarsko viđenje cijelog projekta koji bi se trebao kandidirati na INTERREG Hrvatska – Mađarska. Naravno preduvjet za to je da Vlada RH donese identičnu odluku kao i susjedna Mađarska te da se potpiše sporazum između dviju zemalja.

Zaključak sastanka je da je granični prijelaz potreba za obadvije općine, Murakeresztur i Kotoribu, ali i za susjedne općine s obje strane Mure. Isto tako sve će se učiniti da Vlada RH taj projekat ocijeni potrebnim te da donese odluku koja je preduvjet za pokretanje daljnjih postupaka oko kandidiranja projekta na navedeni natječaj.

Prema očekivanjima sam projekt izgradnje i uređenja cestovnog mosta i graničnog prijelaza Kotoriba – Murakeresztur trebao bi biti dovršen do 2020. godine, a vrijednost se procjenjuje na oko 115 milijuna kuna.

Prema idejnom rješenju projekta, planirana dužina mosta je 186 metara a širina 10 metara te će se s obje strane kolnika napraviti pješačko-biciklistička staza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije