U ‘Scheierici’ otvorena izložba Obrtništvo u Međimurju

U nedjelju 1. svibnja u zgradi Scheier postavljena izložba Obrtništvo u Međimurju(1921.-1962)

Od 1. svibnja i narednih sedam dana u čakovečkoj zgradi Scehier je otvorena zanimljiva povijesna izložba Obrtništvo u Međimurju(1921.-1962.) u organizaciji Državnog arhiva Međimurja. Kako je na otvaranju rekao njegov ravnatelj Jurica Cesar ona je otvorena povodom Dana Međimurske županije, čijim se pozivima njihova ustanova rado odaziva. Dodao je kako se postav potom seli u Državni arhiv u Štrigovu.

Na otvaranju je govorila autorica izložbe dr. sc. Jasna Požgan. Istaknula je kako ova izložba prikazuje razvoj obrta na području Međimurske županije od 18. stoljeća do 1961. godine. Prikazuje djelovanje raznih obrtnika u Međimurju, točnije na području tadašnjih kotareva Čakovec i Prelog. Fokusirana je na rad i djelovanje tadašnjih obrtnih zborova, kotareva Čakovec i Prelog te udruženje zanatlija za općine Kotoriba i Donja Dubrava. Izložba je koncipirana je na način da u početku prikazuje djelovanje svakog zbora zasebno, potom se fokusira na djelovanje obrta u kotarevima Čakovec i Prelog.

Izložbu je otvorio predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak koji se je zahvalio Arhivu što “čuva” obrtništvo koje je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, a i Međimurju došlo na najniže grane. Lukovnjak je rekao da je jedan od razloga tome što se je profiliralo samo poduzetništvo.

– Ipak, za obrtništvo Međimurja se naziru bolji i svjetliji dani što jamči dolazak Međimurca na čelu toga resora u Vladi RH – reko je Lukovnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije