Posljedice mraza: ‘Sav izniknuo krumpir u Belici i okolici je spržen’

Mraz i snijeg! Prevrtljivo i hirovito vijeme krajem travnja temperaturama malo nas podsjeća na sredinu ljeta, a onda na hladnu zimu okovanu ledom i snijegom. Travanjski mraz koban je bio u utorak za neke poljoprivredne proizvođače. Doživjeli su, kažu, pravu katastrofu!- piše Agroklub.

>>> Mraz je u Međimurju pobrao sve što se pobrati može
>>> Mraz počinio velike štete na području Središća i okolnih naselja

‘To je bilo strašno. Sav izniknuo krumpir u Belici i okolici je jednostavno spržen. Čak je stradao i dio biljke u zemlji. Bilo je i ranije situacija da nam je kasni mraz oštetio krumpir, ali nikada nije to bilo kao u utorak. Na dva centimetra od zemlje izmjereno je -7 celzijevih stupnjeva, što je za osjetljive i nježne stabljike krumpira bilo pogubno”, žalostan je Dragutin Taradi, predsjednik Udruge proizvođača krumpira iz Belice.

Kaže da se u tom kraju, poznatom po najvećoj proizvodnji krumpira u Hrvatskoj, sadi oko 3.500 hektara te kulture i da je stradalo svih 60% površina na kojima je krumpir do sada niknuo.

“Štete će biti, ali za razliku od nekih drugih poljoprivrednih kultura, primjerice voća i vinove loze, nadamo se da će se krumpir regenirati i da će dati rod, ali manji nego u normalnim uvjetima proizvodnje. Krumpir ćemo morati tretirati nekim sredstvima na bazi aminokiselina da se brže oporavi, ali to ne možemo činiti sada jer nema lisne mase, morat ćemo pričekati”, kaže Taradi.

Mraz je obrao voće i povrće, a u strahu i pčelari! Više pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije