Tko nema dodatno osiguranje, plaćat će posjet liječnika

Kućne posjete liječnika obiteljske medicine postat će nadstandardom što znači da ih neće pokrivati obvezno zdravstveno osiguranje, nego će se morati nadoplatiti – jedan je od prijedloga u aktualnom definiranju što će činiti zdravstveni standard.

Značilo bi to da će zakonom zajamčeno pravo na kućni dolazak liječnika biti dostupno samo pacijentima koji budu imali odnosno plaćali kakvo dodatno zdravstveno osiguranje. Svi ostali morat će se osloniti na zdravstvenu njegu patronažne medicinske sestre, a neslužbeno se može čuti da se ovakav prijedlog razmatra zbog ušteda i uvođenja reda.

Kompetencije sestara

– Još nismo definirali što ćemo uklopiti u nadstandard tako da ne mogu ni o čemu konkretno govoriti. Ali što se tiče kućnih posjeta, ulagat ćemo u razvoj patronažne službe koja inače svoje usluge i obavlja u domovima oboljelih. Podržat ćemo razvoj palijativne medicine i kućne posjete obiteljskih liječnika za palijativno liječenje – odgovorio nam je ministar zdravlja dr. Dario Nakić.

Iako zdravstveni standard, dakle, nije definiran, jasno je da se u toj priči kućni posjet liječnika planira “rezervirati” samo za palijativne pacijente. U praksi bi to značilo da kronični bolesnik u starijoj životnoj dobi neće imati pravo samo uz zdravstvenu iskaznicu pozvati svojeg obiteljskog liječnika da ga, recimo, cijepi protiv gripe.

Drugo pitanje koje se otvara ovakvim prijedlogom jest razina kompetencije patronažnih medicinskih sestara koje trenutačno imaju pravo, primjerice, pacijentu u kućnoj posjeti previti ranu najviše dva puta tjedno, ne smiju dati injekciju vitamina itd. Da bi se primijenio ovakav prijedlog, jasno je da će morati biti i zakonskih izmjena, a njima će prethoditi javna rasprava.

Mora postojati minimum

U toj će raspravi svoje reći i pacijenti, a Damir Jukica iz zagrebačkog Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata poručuje kako su svjesni da se moraju uskladiti želje i mogućnosti.

– Unazad koju godinu kućni posjeti de facto nisu postojale i inzistirali smo da profunkcioniraju. Povjerenstvo o ovoj promjeni nije zauzelo službeni stav i mogu samo reći da mora postojati minimum zdravstvene zaštite koji ne smije ovisiti o socijalnom stanju – komentirao je Jukica.

Inače, prema cjeniku HZZO-a prvi kućni pregled bolesnika košta 120 kuna, kontrolni 100 kuna, a za palijativnog pacijenta riječ je o 200 kuna za prvi, odnosno 125 kuna za kontrolni pregled.

Na posebnoj sjednici UN-a posvećenoj borbi protiv droge održanoj prošli tjedan u New Yorku ministar zdravlja dr. Dario Nakić održao je govor kao voditelj hrvatskog izaslanstva. Politika koja se temelji na javnozdravstvenom pristupu i koja odgovara novim trendovima, glavne su poruke govora, kako su prenijeli na stranicama Ministarstva zdravlja.

Svoj prvi službeni američki posjet ministar Nakić iskoristio je, međutim, i za sastanke s više istaknutih liječnika iz Amerike i Europe. Konačni cilj je, kako doznajemo, formiranje međunarodnog znanstvenog savjeta putem kojeg bi se ojačala suradnja s inozemnim ustanovama gdje bi hrvatski liječnici mogli sudjelovati u istraživačkom radu i u edukaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije