Međimurju nedostaju kadrovi u turizmu

Članovi Strukovne grupe za turizam pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Čakovec, održali su sjednicu na kojoj je prije svega bilo riječi o zaprimljenim prijedlozima o edukacijama u turizmu te o provođenju zajedničkih projekata članica, kao i o nedostatku kadrova u međimurskom turizmu, što se najviše održava na ugostiteljstvo.

Deficitarna zanimanja su kuhari i konobari

– Budući da je Međimurje dobilo titulu izvrsnosti, a gastronomija je važna u turističkoj ponudi i segment koji se brzo vidi i osjeća, valja imati i dobre kadrove u tom području, kazao je tom prigodom Marijan Martinjaš, predsjednik strukovne grupe za turizam pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Čakovec.

Problem je u kurikulumu za obrazovanje kadrova. Naime, mladi po završetku obrazovanja nisu stručnjaci i kreativci jer mi generiramo tek ljude za početak učenja praktičnog rada. Sadašnji sustav obrazovanja, zbog prakse jednom tjedno, ne omogućava da primjerice ti mladi odmah postanu i profesionalni kuhari i konobari, ističe Martinjaš. Na Zavodu za zapošljavanje ima puno kuhara, no pravih majstora, kreativaca je malo.

Stoga su potrebne promjene kako bi bili konkurentni jer tržište je nemilosrdno i traži kvalitetu, pa se predlaže organiziranje kulinarskih radionica i educiranje kadrova kako bi dobili višu razinu znanja i vještina, a time i kvalitetniji turistički proizvod kako na domaćem, tako i EU tržištu, ističe Martinjaš.

Prisutni su se složili oko toga da trebaju djelovati zajedno i pokušati autohtonom gastronomskom pričom brandirati Međimurje, i to tako da ono bude sa svojom gastronomijom i enologijom prepoznatljivo i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Dogovoreni su inicijalni sastanci s predstavnicima vinara, OPG-ima, ugostiteljima i šefovima kuhinje renomiranih restorana na području Međimurske županije kako bi se odredili daljnji koraci u stvaranju zajedničkih projekata. Na sjednici su, uz tvrtke članice Strukovne grupe, sudjelovali i predstavnici srednjih škola Međimurske županije i Međimurskog veleučilišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije