Mesap Libar: Knjige su i dalje u modi

>> Mesap Libar, knjige su i dalje u modi

U Nedelišću je otvoren Mesap Libar, deveti sajam knjiga koji i ove godine nudi pregršt školske obrazovne i dječje literature, beletristike, knjiga za hobi i stručnih izdanja.

Ponuda sajma je proširena učilima, informatičkom opremom, audio i video tehnikom, glazbenim instrumentima i opremom te uređajima i priborom za grafičku industriju, na kojoj se i ove godine očekuje više tisuća posjetitelja, kojima će se predstaviti devedeset nakladnika, što je desetak posto više nego prošle godine kazao je direktor MESAP-a Vitomir Kirić.

Kada je riječ o nakladnicima i izlagačima, Kirić kaže kako je važno naglasiti da ima izlagača koji su tu još od prvog sajma, 2008. godine, ima novih izlagača, ali i onih koji su propustili nekoliko sajmova, no ponovo su se vratili, što smatramo pozitivnim pomakom. Već danas razmišljamo o idućoj godini i organizaciji jubilarnog 10. sajma knjiga jer optimizma i snage za realizaciju imamo.

Isto tako, nastavlja direktor Mesapa, vidi se da interesa za knjigu ima i dalje. To se prije svega odnosi na učenike osnovnih i srednjih škola. Već prvog dana sajma (petak) u posjetu je stiglo više od tisuću školarca iz međimurskih osnovnih škola, a po prvi puta organizirano su stigli i srednjoškolci iz Varaždinske županije, što je samo jedan od pokazatelja da je Nedelišće pravo mjesto za održavanje ovakve manifestacije.

Sandra Herman: Mesap Libar svake je godine sve bolji i postaje pravi regionalni sajam

Važno je i dalje organizirati ovakve manifestacije, kazala je Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana, jer živimo u vremenu rastuće tehnologije, kada je gotovo sve moguće pronaći na internetu, čime se gubi želja za knjigom, no ovaj sajam samo dokazuje i brojem izlagača, ali i posjetitelja da su knjige i dalje u modi.

Međimurska županija je suorganizator sajma i daje mu veliku potporu, to isto, nastavlja Herman očekujemo i od Ministarstva kulture, koje ove godine još nije donijelo odluku o potporama. No, Ministarstvo kulture je do sada uvijek podupiralo ovaj sajam, tako da se nadamo da će u tim odlukama o potporama manifestacijama biti i ona za ovogodišnji Mesap Libar, a osobito i sljedeće godine za jubilarni deseti sajam knjiga u Nedelišću.



Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, čija je predstavnica u Nedelišću bila Dubravka Đurić Nemec,načelnica sektora za književno – nakladničku i knjižničku djelatnost u Upravi za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture, koja je prigodom otvaranja sajma kazala da ovdje u Nedelišću postoji jedna dodana vrijednost ovog projekta, odnosno sinergija između gospodarske djelatnosti i kulturne industrije.

Upravo nas je ta sinergija od samog početka uvjerila da ovaj sajam treba poduprijeti da se razvije u tradicionalnu manifestaciju, jer kulturna dimenzija je jako važna, ali ona dolazi do punog izražaja tek ako da impuls za gospodarski razvoj, u ovom slučaju za razvoj nakladništva i knjižarstva.

Sajam ima izložbeni i prodajni karakter uz povoljne cijene knjiga. Želja je, kažu organizatori, vratiti knjigu u domove jer književna djela imaju neprocjenjivu vrijednost usprkos modernim tehnologijama.

Ulaz na sajam je u sva tri dana održavanja besplatan, a radno vrijeme Mesap Libara je danas (u petak 8. travnja) i subotu od 10 do 19, a u nedjelju od 10 do 18 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije