Obrtništvo je u krizi: U Međimurju se najviše obrta ugasilo u građevini

>> Obrtništvo je u krizi: U Međimurju se najviše obrta ugasilo u građevini

U dvorani za sjednice Udruženja obrtnika Čakovec u srijedu navečer održana izvanredna sjednicak Skupštine Obrtniče komore Međimurske županije na kojoj je prihvaćeno 16 žurnih i konkretnih mjera za zaustavljanje pada broja obrtnika, a koje je izradio UO komore, a skupština ih je s jednim glasom “protiv” prihvatila.

– Obrtništvo u Međimurju opada, a nema značajnijeg rasta kako bi došli na “zelenu granu”. Po postotku je Međimurje treća županija po zatvorenim obrtima. Najveći se je pojavio kada je počela kriza u ekonomska kriza u državi, 2008. i 2009. godine, a drugi val je bio dok je počela fiskalizacija jer je ona kod obrtnika izazvala dosta nećkanja – rekao je, između inog, predsjednik komore Boris Lukovnjak i dodao kako se najviše obrta ugasilo u građevini.

Mjere će predložiti HOK, a ona nadležnom ministarstvu. Po njegovim riječima najznačajniji prijedlozi su u smanjenu poreza, izmjena Zakona o radu, smanjenja parafiskalnih nameta, školstva…. Jednom riječju od školstva pa do cjelokupnog poslovanja. Istaknuo je i nejednaka pravila za obrtnike i poduzetnike.

– Ja sam prvenstveno ovdje došao slušati, čuti obrtnike, njihova razmišljanja, ali i čuti njihove prijedloge u dobroj vjeri s nadom da ćemo i dalje nastaviti dobru suradnju kakva je bila i do sada – rekao je međimurski župan Matija Posavec koji je kasnije u raspravi dodao kako je dobro što su obrtnici stavili “glave skupa”.

Pozvao je obrtnike da predlažu i pomažu u iznalaženju načina izlaska iz situacije koja nije sjajna, ali ih je zamolio da u to ne miješaju politiku te je nabrojao na koji način MŽ-a pomaže svoje obrtnike. – Otvoren sam za sve vaše prijedloge jer je Međimurskoj županiji stalo do vas. Imajte malo više vjere jedni u druge i imajte više samopouzdanja – poručio je župan.

– Nažalost, u Hrvatskoj se više obrta zatvara, nego otvara. U tome nažalost pogoduje još dio krize koji je ostao prisutan kod nas, no ni zakonodavni okviri ne idu nam u prilog – istaknuo je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore i dodao kako je svaka mjera koja bi pridonijela otvaranju novog radnog mjesta zaslužuje pažnju.

Koliko ćemo mjera uspjeti provesti zavisi koliko će biti političke volje. – Naravno da mi obrtnici uvijek tražimo da imamo što bolje uvjete da bismo mogli raditi ono što najbolje znamo, stvarati nove robe i usluge, otvarati nova radna mjesta. Vjerujem da ćemo pronaći zajednički jezik i da ćemo sa zaključcima krenuti prema nadležnim ministarstvima – dodao je optimistički te rekao kako je u Hrvatskoj malo županija koje brinu o obrtnicima poput ove međimurske.

– Ovi vaši prijedlozi, suradnja sa Županijom i Hrvatskom obrtničkom komorom moraju biti presudni faktori za prebroditi krizu – poručio je prvi čovjek hrvatskih obrtnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije