FOTO: Jesti li pripremili vrtove? Idemo po flance na Čakovečki plac

>> FOTO: Jesti li pripremili vrtove? Idemo po flance na Čakovečki plac

Grad se konačno probudio, sve je nekako živnulo. Terase pune, biciklisti, šetači, dječja igrališta, smijeh, cika… Ništa nam drugo ne preostaje već staviti sunčane naočale i uputiti se na naš poznati Čakovečki plac.

Ovog tjedna pripremili smo vam flance (paradajz, paprika, menta, vegeta, ružmarin, poriluk, peršin, celer, kupus, rajčica…)

Rajčica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen s puno bočnih žila, a glavni korijen prodire u tlo do 1,5 m dubine. Najveća masa korijenovog sistema razvija se do dubine od 40-50 cm što ovisi o kvaliteti tla. Biljka isto tako stvara i adventivno korijenje.

Stablo je zeljasto, razgranato, a visina se kreće od 0,5-3 m što ovisi o uzgoju. Svi zeleni djelovi biljke obrasli su dlačicama, a cvjetovi su skupljeni u grozd. Boja cvjeta je žuta. Oprašuje se uglavnom autogamno (samooprašivanje), ali u suvremenoj proizvodnji u zaštićenom prostoru oprašivanje potiće čovjek.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom stanju (konzervirana i smrznuta). Najviše se proizvodi u kontinentalnoj zoni, oko 82%. Jednogodišnja je biljka.

Korijen je vretenast, razgranat, ali ne ide duboko u tlo i prilično je slabe usisne moći. Dužina korijena ovisi o sorti, ali uglavnom dug je od 50-70 cm. Nadzemni dio je drvenast u donjem dijelu, visine od 50-200 cm. Cvijet paprike može biti pojedinačan ili u grupi, uglavnom je bijele boje.

Menta – karakterizira ugodan miris mentola, a jedna je od najvažnijih ljekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lijekova i čajeva. Djeluje osvježavajuće i umirujuće i ublažava smetnje pri disanju. Kao Lijek se upotrebljava list i stabljika s listovima i cvatovima. Mentol je osnovni sastojak eteričnog ulja, ima jako baktericidno djelovanje.

Upotrebljava u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Površine se sve više šire zbog velike potražnje za suhim listom i eteričnim uljem. Danas se proizvode crna, bijela i zelena metvica. Na području Hrvatske raširen je oblik metvice rubescen. Višegodišnja je biljka koja prezimljuje pomoću vriježa.

Ružmarin je vrlo razgranat, aromatičan polugrm, koji naraste od od jednog do tri metra visine, drvenast samo u donjem dijelu, s gustim, na rubovima prema dolje savijenim listovima. Listovi imaju vrlo kratku peteljku, usko su suličasti, kožasti, tamnozeleni, odozgo malo hrapavi, odozdo bjelkasto pusteni, s bijelom prugom. Cvijet je blijedomodar, dvousnat. Biljka cvate dva puta godišnje, u travnju i rujnu. Sadrži jedan do 2,5 posto eteričnog ulja koje nije aktivna komponenta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije