Poslodavci u potrazi: Radnike traže i jumbo plakatima

Slovenski investitori planiraju u Poslovnom parku u Čakovcu sagraditi tvornicu metalnih dijelova i zaposliti 120 ljudi. Tvrtka LTH Alucast već je kupila 29.200 četvornih metara za ukupno 670.000 eura. Tu je tvrtku kćer, registriranu za lijevanje lakih metala, osnovao LTH Casting Vincarje, čije je sjedište u Škofjoj Loki, a zapošljava 2300 ljudi.

Bavi se proizvodnjom dijelova za Audi, Mercedes, BMW, Continental i druge tvrtke. Još jedan slovenski investitor, kompanija CNC Pušnik, koja također ima ugovore s Mercedesom i BMW-om, ali i s Toyotom i Nissanom, u Nedelišću će ovog ljeta otvoriti tvornicu u kojoj će za početak zaposliti 50 radnika.

Nestašica kvalitetnog kadra

– S vremenom će se taj broj povećavati – zadovoljan je općinski načelnik Darko Dania. U Međimurju bi se ove i početkom 2017., prema podacima koje smo prikupili, moglo otvoriti čak 600 novih radnih mjesta. I to ne računajući manja poduzeća i obrtnike koji su stalno u potrazi za jednim do pet radnika, pa je tako trenutačno u Zavodu za zapošljavanje u Čakovcu oglašeno 170 slobodnih radnih mjesta, najviše u građevinarstvu i metaloprerađivačkoj industriji.

Samo u Prelogu računaju da će se otvoriti oko 300 radnih mjesta. Desetak tvrtki najavilo je proširenje u gospodarskim zonama na istoku i sjeveru grada. LPT se širi za čak 14.000 četvornih metara novih pogona, a ulažu i HGH, Komet, Rotocomerc, Heplast Pipe, Marti

– Riječ je o ukupno 27.000 četvornih metara novih pogona za koje smo sigurni da se grade ili će se uskoro početi graditi, a još nekoliko poduzetnika najavilo je ulaganja – kaže gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. No, sve veći problem s kojim se susreću poduzetnici nedostatak je radne snage određenih struka, posebno metaloprerađivačkih.

Neke su tvrtke zato posegnule za neuobičajnom mjerom – traženjem radnika preko jumbo plakata koje postavljaju uz ceste. – Već dugo se govori o velikoj nezaposlenosti u Hrvatskoj, a većina poslodavaca zapravo se susreće s nestašicom kvalitetnog, proaktivnog kadra. Oglašavanjem preko jumbo plakata želimo da nam se jave i oni koji žele pomjenu radnog mjesta, a ne samo nezaposleni – ističe Robert Treska, direktor Tremaka iz Domašinca.

Međimurci, dodaje, odlaze izvan Hrvatske trbuhom za kruhom zbog veće plaće, no teško se nose s lošim uvjetima i odvojenosti od obitelji i prijatelja. – Polako nam se vraćaju radnici koji su isporbali rad izvan Hrvatske – kaže. Značajniji nedostatak kadrova metalske struke u Međimurju se počeo javljati sa prošlogodišnjim ukidanjem radnih dozvola za rad u Njeamčkoj. No, smatra da je glavni problem to što obrazvoni sustav ne prati potrebe gospodarstva.

Mjesečno 7500 kuna

Radnike, strojobravare i zavarivače traži i tvrtka Eko Međimurje, koja je javno istaknula i mogućnost zarade do 7500 kuna mjesečno, i to neto. Župan Matija Posavec napominje da zvog poevaćanja izvoza postoji i velika potreba za vozačima. – U dogovoru s komorama i ravnateljima zatažili smo povećanje upisnih kvota za deficitarna zanimanja u Tehničkoj i Gospodarskoj školi – najavljuje Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije