FOTO: Nakon šunkice po zelenjavu na Čakovečki plac

>> FOTO: Nakon šunkice po zelenjavu na Čakovečki plac

Kako ovo vrijeme leti… Uskrs je već iza nas. Nadam se da ste se uspjeli barem malo odmoriti i biti sa svojim najmilijima. Konačno nam je došlo i dugo očekivano sunce, polako pospremamo zimske stvari, a vadimo proljetne. No sada mnoge muči ova alergija i svatko se bori na svoj način.

Bila sam na tržnici i za ovaj tjedan izdvojila sljedeće namirnice:

Salate – jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka iz porodice glavočika. Najčešće se uzgaja kao lisnato povrće. U mnogim zemljama, obično se jede sirova u salatama, sendvičima te u drugim jelima. Zelena salata raste u glavicama. Kada se koristi za jelo, bere se prije cvijetanja i plodonošenja. Raste na bogatim, humusnim vlažnim tlima.

Ako raste na suhim tlima, rano proizvodi sjeme i nije prikladna za jelo. Postoje rane i kasne sorte te na stotine kultivara salate odabranih prema obliku i boji listova, vremenu rasta i roku trajanja. Neke od kultivara zelene salate su: radič, endivija, hrastov list, putarica, kristalka itd. Koristi se u rasadnicima kao test na hebricide. Zelena salata ne raste, ako je prevelika količina herbicida u tlu.

Karfiol ili cvjetača – je povrtna biljka iz porodice kupusnjača. Mesnati cvat cvjetače bijele je ili blijedožute boje i kuglastog oblika, a na površini bradavičast okružen jakim zelenim listovima. Cvjetača pripada porodici kupusnjača (brokula, kupus i kelj), njene odlike su da je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente.

Te tvari djeluju dvostruko, sprječavaju štetno djelovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno djelovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminiraju kancerogene tvari. Od vitamina odličan je izvor vitamina C.

Tikvice – imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni i na dugim peteljkama. Cvjetovi su jednospolni, a biljka jednodomna. Sjeme je ovalno i spljošteno, krem bijele boje i apsolutne težine 150 – 350 g.

Tikve su vrlo cijenjena podvrsta tikve duguljastih plodova nalik krastavcima, zelene ili žute boje. Najčešće se ubiru i pripremaju kad narastu do duljine od 10 do 15 cm.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije