FOTO: Čakovečki plac u cvjetnom šarenilu

>> FOTO: Čakovečki plac u cvjetnom šarenilu

Ovog puta na našem Čakovečkom placu bilo je zaista posebno, šarenilo boja predivnog cvijeća. Pošto je danas Dan žena upravo smo htjeli ovu temu posvetiti najnježnijem spolu – ženama. A možda i vama padne pokoja ideja što od cvijeća pokloniti mamama, bakama, ženi, djevojci…

Narcise – su vrlo popularno proljetno cvijeće, njihova raskoš žute i bijele boje uz sunce bude nas iz hladnih zimskih mjeseci. Spada u lukovičaste biljke i može narasti do 40 cm u visinu.

Mačuhice – poznata je i česta livadna biljka iz porodice Violaceae. Naraste do 15 cm visine, cvjetovi su promjera do 1,5 cm (u kultiviranih vrsta znatno veći), purpurne, plave, bijele ili žute boje, cvatnje od travnja do rujna. Biljka je ljekovita, a postoji i velik broj kultiviranih odlika (uvedene na tržište 1839. godine), ove se pak uzgajaju isključivo zbog cvjetova.

Jaglaci – biljna je vrsta iz roda Primula, porodica jaglačevke (Primulaceae)… Obično je nazivaju jaglac, jagorčevina ili primrose, kao i obični jaglac ili engleski jaglac, da bi je razlikovali od drugih vrsta iz roda Primula koje se također nazivaju jaglac. To je zeljasta trajnica, niskog rasta.

Naraste od 10–30 cm u visinu, s baznom rozetom listova, što je čini pogodnom za ukrašavanje kućnih i poslovnih prostorija. Listovi su dugi 5–25 cm i 2–6 cm široki sa neregularno nazubljenim rubom i obično veoma kratkim lisnom drškom. Cvjetovi su 2–4 cm u promjeru, pojedinačni na duguljastoj peteljci, svijetlo žuti, bijeli, rijetko crveni ili ružičasti. Cvjeta u rano proljeće i jedna je od biljki koje najranije cvjetaju u Europi.

Ciklama – obitavaju u mediteranskoj regiji od Španjolske do Irana, te u Sjeveroistočnoj Africi, u oblastima poput Somalije. One su višegodišnje travnate biljke s površinskim ili podzemnim gomoljem promjera 4-12 cm. Listaju u kasnoj zimi, a cvjetaju u jesen. Iz gomolja izrastaju listovi i cvjetovi na stabljikama, svaki list i cvijet na zasebnoj. Stabljike listova i cvjetova su iste, a jedina razlika je u visini. Listovi rastu na stabljikama visine 6-9 cm.

Dugački su 2-10 cm i široki 2-7 cm i obično šarani blijedom srebrnom oznakom u obliku potkove po sredini. Listovi su većinom okrugli i rascijepljeni na jednom dijelu. U dućanima ima listove u obliku srca s urezanim rubovima. Ciklame obično rastu u suhim šumama gdje su barem djelomično zaštićene od intezivne sunčeve svjetlosti. Zbog klimatskih su promjena mnoge vrste ugrožene, a mnoge su već i izumrle.

Hvala svim divnim ženama što su uvijek tu uz nas. Zato muškarci, čuvajte ih svaki dan i nosite poput kapi vode na dlanu jer su one najdragocjeniji biser. Sretan Dan žena!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije