Rekordno niska stopa nezaposlenosti, no nedostaje kadar

– U ovu smo godinu ušli s velikim očekivanjima jer je 2015. po svim pokazateljima za Međimurje bila rekordna u proteklih osam godina, a konačno je potvrđeno da je Hrvatska izašla iz recesije te se sada očekuje nastavak trenda gospodarskog rasta’, izjavio je na prvoj ovogodišnjoj, ujedno 80. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji njegov predsjednik Davor Sabolić, izrazivši pritom skeptičnost prema potezima nove vlasti.

Dobre vijesti dolaze iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojem Međimurje već sad ima rekordno nisku stopu nezaposlenosti, a najavljeno je kako će u skoro vrijeme broj ljudi na burzi rada biti manji od 5000. Ipak, istaknuto je kako se u tom statističkom pokazatelju kriju neki drugi strukturni problemi.

“Međimurje više nema toliki problem sa nezaposlenošću, već će u narednom razdoblju najveći problem biti pronalazak adekvatnog kadra“, rekla je ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstojnica Područnog ured u Čakovcu Marina Kodba.

“Problem nedostatka adekvatne radne snage na tržištu evidentirali smo već ranije i tome doskočili stipendiranjem učenika za deficitarna zanimanja, uvođenjem novih razrednih odjeljenja i prilagodbom upisnih kvota u srednje škole. No, naravno da nam je želja i dalje, u dijalogu sa svim dionicima tog procesa, usko surađivati kako bismo pronašli zadovoljavajuće dugotrajno rješenje”, objasnio je zamjenik župana, ujedno potpredsjednik GSV-a Zoran Vidović.

Međimurska županija pokrenula je niz inicijativa prema državi i nadležnim ministarstvima, ujedno i onu da se uvedu razne olakšice tvrtkama u sferi porezne politike te da ih se oslobodi plaćanja nekih doprinosa na plaću, a da bi se preostali iznos namjenski potrošio.

“Definirali smo kako bi se trećina odmah iskoristila za rast plaća, druga trećina za pokrivanje likvidnosti, a preostali dio za investicije i razvoj”, zaključuje Sabolić i dodaje će zajedno sa članovima Vijeća raditi na tome da Vlada razmotri taj prijedlog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije