FOTO: Toplije vrijeme izmamilo građane na Čakovečki plac

>> FOTO: Toplije vrijeme izmamilo građane na Čakovečki plac

Toplije dane treba svakako iskoristiti za dolazak na naš Čakovečki plac, mi smo ih iskoristili i usprskos vjetru pogledali što nam se nudi ovog tjedna. Izdvajamo jaja- svakodnevnu namirnicu, šampinjone i crnu rotkvicu…

Jaje– simbol savršenstva i zametak života, nekad je bilo sezonska namirnica, a sada je dostupno cijele godine. Vrlo je omiljeno zbog vrijednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Jaje se sastoji od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%). Svježa jaja podijeljena su u A i B klasu. Jaja su namirnica iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti.

Kada se razdvoje žumance i bjelance, sadržaj hranjivih tvari bitno se mijenja; masti ostaju u žumancu, a proteini se dijele tako da nešto više ostaje u žumancu. Svi ostali vrijedni sastojci ostaju u žumancu pa bjelance nema ni vitamina ni minerala. Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.

Šampinjoni – su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj prehrani. Pravi šampinjoni imaju pravilan, polukuglast klobuk, bijelo-sive do smećkaste boje. U prirodi ih nalazimo od svibnja do listopada na gnojenim livadama, pašnjacima, šumskim livadama i sl. Šampinjoni, osim toga, spadaju u red rijetkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umjetno i prodaju na tržištu.

Ova gljiva je bijele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tijekom cijele godine, konzervirane ili svježe. Šampinjoni se, kao i ostale gljive, zbog svoje spužvaste strukture ne peru u vodi, već se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Samo ukoliko je došlo do izrazite promjene boje, potrebno je gljive oguliti, ali bez obzira na boju, svakako treba odrezati donji dio stručka gljive.

Crna rotkva – rotkva sadrži natrij, kalij, magnezij, vitamine, nigrosin, raphanol, sumporne heterozide, od kojih potječe Ijutina i miris. Dobro je jesti rotkvu čim se pojavi neka zaraza. Rotkva nije rotkvica! To su ustvari dvije podvrste jedne te iste botaničke vrste i u proizvodnji se javljaju kao dvije povrtnice. I jedna i druga se uzgajaju radi zadebljalog korijena. Međusobno se razlikuju po tome što je rotkvica jednogodišnja biljka koja u istoj godini cvate i daje sjeme, korijen joj je sočniji, mesnatiji i nešto sitniji, po obliku je okrugao, meso je bijelo ili crvenkasto-bijelo.

Rotkva je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini stvara lisnatu rozetu, a u drugoj sjeme. Bogatija je mineralima i mineralnim tvarima, naročito vitaminom C, zahtjevi su joj manji prema tlu na kojem se uzgaja, te ne traži posebnu obradu tla. Meso joj je bijelo, korijen okrugao i vretenast. Obje biljke su tipične biljke “dugog” dana.

Najpoznatije sorte rotkve su “zimska crna” i “zimska bijela”. U medicini se koristi crna rotkva iako nema nikakve značajne prednosti pred bijelom rotkvom. Rotkva sadrži natrij, kalij, magnezij, vitamine, nigrosin, raphanol, sumporne heterozide, od kojih potječe ljutina i miris. Ne preporuča se učestalo uzimanje rotkve u većim količinama koje škode bubrezima. No, rotkvu je dobro jesti čim se pojavi neka zaraza. Danas se rotkva najviše koristi kod poremećaja rada jetre i žučne vrećice

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije