Pet godina od proglašenja Regionalnog parka Mura – Drava

Na današnji dan prije pet godina, Vlada Republike Hrvatske je Uredbom proglasila Regionalni park Mura – Drava na području pet hrvatskih županija među kojima je i Međimurska. Tako je i službeno zaštićen jedan od najdužih koridora nizinskih rijeka u Europi.

Samo proglašenje je tek formalni okvir za provedbu mjera aktivne zaštite prirode, naime, provedba tih mjera često ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, ali još više o aktivnoj ulozi lokalnog stanovništva koje živi na rubnom dijelu zaštićenog područja. U Međimurskoj županiji područje parka nalazi se na teritoriju čak 16 jedinica lokalnih samouprava, pa je izazov upravljanja time veći, ističe ravnatelj Javne ustanove ‘Međimurska priroda’ Siniša Golub.

Svih pet ustanova koje upravljaju regionalnim parkom u protekloj je godini radila na milijun eura vrijednom projektu revitalizacije staništa u različitim djelovima parka, što je jedna od dobrobiti koje je park donio županijama na čijem području je proglašen. Isto tako, napominje Golub, pet godina nakon proglašenja, dobar dio lokalnog stanovništva upoznat je s činjenicom zaštite, no potrebno je još mnogo senzibilizacije i upoznavanja javnosti s mogućim situacijama koje se javljaju u granicama zaštite.

Posebno zato jer se Regionalni park u većem dijelu prostire na zemljištu u privatnom vlasništvu, što pred ustanove za zaštitu prirode stavlja dodatne upravljačke izazove. Tijekom 2015. godine, u Međimurju su provođena dva velika projekta financirana iz IPA programa, jedan sa partnerima iz Slovenije, a drugi s partnerima iz Mađarske. Oba projekta bila su usmjerena na poboljšanje prirodnosti Regionalnog parka Mura-Drava.

Kao najznačajniji rezultat u 2015. godini, u Žabniku u Općini Sveti Martin na Muri, je oformljena Ergela Međimurskog konja. To je prva ergela usmjerena na očuvanje zavičajne pasmine konja unutar Regionalnog Mura-Drava. Dvije međimurske općine čiji je teritorij unutar granica regionalnog parka – Donji Vidovec i Sveta Marija – proglasile su 2016. godinu ‘Godinom kockavice’, što također dokazuje povećani senzibilitet za očuvanja vrijedne prirode.

Nositelj aktivnosti vezanih uz tu godinu je “Međimurska priroda”, a nizom popularnih predavanja skrenuti će se pažnja javnosti na činjenicu da ova biljka još uvijek raste u gusto naseljenom Međimurju, što znači da su određeni dijelovi zavičaja, unatoč stoljećima degradacije, uspjeli sačuvati ekološku stabilnost i cjelovitost prirodnih staništa.


Službeno obilježavanje pete godišnjice proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava i 15. godišnjice proglašenja Značajnog krajobraza rijeke Mure održati će se 18. travnja 2016. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije