FOTO: Tjedan u znaku ljubavi, Čakovečki plac sav u cvijeću

>> FOTO: Tjedan u znaku ljubavi, Čakovečki plac sav u cvijeću

Ovaj tjedan koji je pred nama će biti u znaku ljubavi. Naime bliži na se Dan zaljubljenih i ljubavi, koji se slavi 14. veljače. Neki od vas će ga proslaviti uz svoju dragu i voljenu osobu na nekom romantičnom mjestu, večerom u toplini doma, prigodnim poklonom, poljupcem ili licitarskim srcem..

Prošetali smo našim Čakovečkim placem uz romantičnu svirku i naišli na veliku ponudu raznog cvijeća u teglicama. A za vas smo izdvojili:

Jaglaci – to je zeljasta trajnica, niskog rasta. Naraste od 10–30 cm u visinu, s baznom rozetom listova, što je čini pogodnom za ukrašavanje kućnih i poslovnih prostorija. Listovi su dugi 5–25 cm i 2–6 cm široki sa neregularno nazubljenim rubom i obično veoma kratkim lisnom drškom. Cvjetovi su 2–4 cm u promjeru, pojedinačni na duguljastoj peteljci, svijetlo žuti, bijeli, rijetko crveni ili ružičasti. Cvjeta u rano proljeće i jedna je od biljki koje najranije cvjetaju u Europi. U određenim okolnostima, cvjetovi jaglaca mogu potpuno obojiti zaklonite proplanke i livade pored šuma.

Ciklama – one su višegodišnje travnate biljke s površinskim ili podzemnim gomoljem promjera 4-12 cm. Listaju u kasnoj zimi, a cvjetaju u jesen. Iz gomolja izrastaju listovi i cvjetovi na stabljikama, svaki list i cvijet na zasebnoj. Stabljike listova i cvjetova su iste, a jedina razlika je u visini. Listovi rastu na stabljikama visine 6-9 cm. Dugački su 2-10 cm i široki 2-7 cm i obično išarani blijedom srebrnom oznakom u obliku potkove po sredini. Listovi su većinom okrugli i rascijepljeni na jednom dijelu. Ciklame obično rastu u suhim šumama gdje su barem djelomično zaštićene od intezivne sunčeve svjetlosti.

Maćuhice – poznata je i česta livadna biljka . Naraste do 15 cm visine, cvjetovi su promjera do 1,5 cm (u kultiviranih vrsta znatno veći), purpurne, plave, bijele ili žute boje, cvatnje od travnja do rujna. Biljka je ljekovita, a postoji i velik broj kultiviranih odlika (uvedene na tržište 1839. godine), ove se pak uzgajaju isključivo zbog cvjetova.

Licitarsko srce – licitar je šareno ukrašeni kolač od slatkoga tijesta kakav se tradicionalno proizvodi u Hrvatskoj i Međimurju; također i obrtnik (medičar) koji ga proizvodi, a izrađuje i druge medenjake, napitke od meda (medica, gvirc), svijeće i zavjetne darove od očišćenoga i prerađenoga voska, te ih prodaje ponajprije na sajmovima i proštenjima. Nekoć se tijesto za licitare utiskivalo u ručno izrađene (drvene) kalupe, a danas se oblikuje u limenim kalupima pa se peče, boji voćnim bojama (crvena, žuta, zelena, bijela) i ukrašava šećernom smjesom, ogledalcima i dr. Licitar je najčešće u obliku srca, konja, ptice, gljive, vijenca i sl.

I da, nemojte zaboraviti, neka vam bude svaki dan Valentinovo 🙂

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije