Članovi LAG-a Mura – Drava uče od austrijskih kolega

>> Članovi LAG-a Mura – Drava uče od austrijskih kolega

Članovi Lokalne akcijske grupe Mura – Drava proteklog vikenda, 30. i 31. siječnja 2016. godine sudjelovali su na dvodnevnoj radionici na području austrijskog LAG-a Vulkanland koji se nalazi u pokrajini Štajerskoj sa sjedištem u gradu Feldbachu.

Kroz radionicu, dvadesetak sudionika, među kojima su bili predstavnici jedinica lokalne samouprave, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tvrtki i udruga, upoznali su se s dugogodišnjim iskustvom provođenja LEADER načela te su iz prve ruke vidjeli na koji način Austrijanci razvijaju svoje lokalne zajednice preko lokalnih razvojnih strategija.

Poruka je da se zajedničkim radom, suradnjom, umrežavanjem lokalnih dionika te zajedničkim nastupom na tržištu i dobrim marketingom mogu postići zavidni rezultati jer konkurencija nije susjedni proizvođač, već proizvođači iz dalekih zemalja. Upravo su to postigli u regiji Vulkanland koja je danas jedna od prepoznatljivih i turistički razvijenih regija.

Činjenica je da LAG-ovi u Austriji provode LEADER pristup preko 20 godina, dok su LAG-ovi u Hrvatskoj još na početku, međutim strategija koju LAG Mura-Drava trenutno radi dati će smjernice razvoja područja Donjeg Međimurja i Legrada do 2020. godine, i biti temelj za financiranje projekata iz Programa ruralnog razvoja.

U LAG-u Mura-Drava kažu kako su im kolege iz Austrije dali dobre smjernice za daljnji rad, te vjeruju da će paralelno uz animaciju lokalnog stanovništva i provedbu strategije, u narednim godinama, doprinijeti razvoju svojeg ruralnog područja. Upravo LEADER pristup govori o tome kako, a ne što treba raditi i potiče ideje odozdo, odnosno od lokalnog stanovništva koje najbolje poznaje svoje područje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije