FOTO: Na Čakovečki plac po namirnice za finu juhicu od povrća

>> FOTO: Na Čakovčki plac po namirnice za finu juhicu od povrća

Temperature su se malo pomaknule iznad 0, no i dalje treba brinuti o svom zdravlju. I ovaj tjedan smo posjetili Čakovečki plac i nakon dugo razmišljanja koje povrće vam predstaviti odlučila sam se za finu juhicu od povrća kao odlična okrjepa. Izdvojit ćemo sljedeće namirnice (mrkva, peršin, celer, poriluk).

Mrkva je korjenasto povrće. Većina nas je upoznata s mrkvom narančaste boje, no postoji i ljubičasta, crvena, žuta i crna mrkva. Obiluje vitaminima A. Smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto, štiti vid, potiče probavu i rad jetre, čuva zdravlje srca i krvnih žila, jača imunitet, pomaže kod proljeva, poboljšava izgled kože, čisti organizam…

Peršin, pastrnjak, celer ima delikatesni i osvježavajući okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo. Osim toga, peršin je odličan izvor vitamina C, A i K. Redoviti unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uha.

Poriluk idealna zimska namirnica. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima – sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile.Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka. Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu. Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.

Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena. Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva Isto tako potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije