Idućeg tjedna izborne skupštine dviju voćarskih udruga

Upravni odbor ‘Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća’ jučer (četvrtak) je u ‘Zlatnom bregu’ u Zasadbregu održao sjednicu na kojoj se razgovaralo o održavanju ‘Izborne godišnje skupštine udruge’, te o stanju na hrvatskom tržištu voća, točnije jabuka.

Odbor je zaključio kako će se Izborna godišnja skupština održati u petak 29. siječnja ove godine u restoranu ‘Zlatni breg’ u Zasadbregu s početkom u 18 sati.

Upravni odbor će na skupštini za predsjednika udruge predložiti dipl. ing. agr. Tomislava Horvata iz Donjeg Kraljevca, koji ovu dužnost obnaša i ovog trenutka. Tijekom skupštine biti će stručno predavanje na temu ‘Iskustva i ograničenja suzbijanja kalifornijske štitaste uši u nasadima jabuka‘ a govoriti će mr.sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne poljoprivredne službe.

Tajnik udruge Mladen Dobranić ukazao je na problem neplaćanja članarine od strane više članova, te naglasio kako svaki voćar na određeni način treba udrugu, te je stoga plaćanje članarine obveza. Horvat pak je kazao kako udruga možda i nema direktni utjecaj na tržište, ali svakako ima pozitivne strane što je više nego u Međimurju prepoznato u ostalim dijelovima Hrvatske.

Na sastanku je rečeno kako stanje na tržištu jabuka nije dobro,prvenstveno zbog nesloge među voćarima, koji ne mogu utvrditi jedinstvenu cijenu jabuka, a potom i zbog nelojalne konkurencije prouzročene nekontroliranim uvozom jeftinijih ali nekvalitetnih jabuka.

Istaknut je primjer kako voćari koji su svoje jabuke izvezli u Sloveniju sada ih vide u ‘Plodinama’ kao uvozni proizvod, što je gotovo nevjerojatno, ali je stvarno što zorno prikazuje stanje u hrvatskoj poljoprivredi i trgovini. Rečeno je kako zbog financijskih problema i osobnih potreba pojedini voćari jabuke prodaju po 1,5 kuna za kilogram što je u praksi proizvodna cijena bez ostalih troškova i konačno bez zarade.

Mladen Dobranić je za utorak 26. siječnja ove godine najavio održavanje ‘Izvještajne godišnje skupštine Udruge voćara, vinogradara i povrćara’ Općine Sveti Martin na Muri’ koja će se u 18 sati održati u Kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri.

I na ovoj skupštini biti će stručno predavanje na temu: ‘Utjecaj vremenskih prilika na pojavu i razvoj štetnih organizama u proizvodnji grožđa tijekom 2015. godine‘, o čemu će govoriti mr.sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne poljoprivredne službe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije