U Međimurju se najviše povećao dug poslovnih subjekata

Prema stanju na dan 30. studenoga 2015. godine, ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje u svim je županijama, osim u Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, manji u odnosu na stanje godinu dana ranije.

Promatraju li se dospjele neizvršene osnove za plaćanje prema prosječnom iznosu duga, najzaduženiji su poslovni subjekti Grada Zagreba sa 878,71 tisuću kuna, a slijede oni Krapinsko-zagorske županije sa 771,58 tisuća, Međimurske sa 684,81 tisuću, Ličko-senjske sa 657,11 tisuća, Splitsko-dalmatinske sa 642,78 tisuća te Dubrovačko-neretvanske sa 641,10 tisuća kuna dospjelih neizvršenih osnova.

Najmanji je prosječni iznos duga po poslovnom subjektu u Požeško-slavonskoj županiji (254,45 tisuća kuna). Prosječan iznos navedenih osnova na razini Republike Hrvatske iznosi 581,38 tisuća kuna. Prema stanju prije godinu dana, prosječan se dug u polovini županija povećao, dok se u drugoj polovini smanjio. Prosječan dug najviše se povećao u Međimurskoj (85,3%) i Krapinsko-zagorskoj županiji (59,3%), objavila je FINA.

Promatrano po djelatnostima, najviše je blokiranih poslovnih subjekata u djelatnosti trgovine, 10.526, a slijede djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (turizam) sa 6.804 i građevinarstvo sa 5.975 blokiranih poslovnih subjekata. U prosjeku su najzaduženiji poslovni subjekti u djelatnosti poslovanja nekretninama (2,2 milijuna kuna po dužniku).

Najveći iznos blokade odnosi se na poslovne subjekte iz područja trgovine na veliko i na malo, 6,5 milijardi kuna duga s osnove dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje i na poslovne subjekte iz područja građevinarstva sa 5,4 milijarde kuna duga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije