Količine otpada donjeg Međimurja u 2015. godini

Kako piše na webu Gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM, već devet godina mjere (vaganjem) sve količine otpada koji sakupe, obrade, oporabe ili odlože na odlagalište. Nakon devet godina donje Međimurje postaje Hrvatski lider u obradi i oporabi otpada što je vidljivo iz tabele na njihovoj web stranici.

Vrlo dobrom suradnjom korisnika i dobrim radom zaposlenika ostvarili su uštede i početkom 2016. godine kao jedino komunalno poduzeće s područja Međimurske županije uvode popust za korisnike do 6% (više o tome uz slanje uplatnica za 2016. godinu).

U 2015. godini odvojeno su sakupili, obradili i oporabili 2.711.401 kg korisnog otpada, što je 49,58% od ukupnih količina otpada donjeg Međimurja. Ponajbolje rezultate u odvojenom sakupljanju korisnog otpada ostvarili su Grad Prelog sa 55,27%, Općina D. Dubrava 52,15%, a najslabije rezultate ostvarila je Općina Kotoriba 40,21% što je najvećim dijelom zbog problema Romske zajednice u Kotoribi.

‘Želimo napomenuti da se u odvojeno sakupljeni otpad ne pribraja glomazni otpad i otpad koji odvojimo u procesu obrade korisnog otpada, te ako to ne bi oduzeli naši podaci bili bi za oko 6% bolji. Također iz tabele je vidljivo da smo za okolna komunalna poduzeća (Čakovec, Mursko Središće, Ludbreg) obradili i oporabili 553.890 kg korisnog otpada što također nije uzeto u količine otpada donjeg Međimurja.’, izvijestili su na svojoj stranici.

Iz grafa je vidljivo da su miješani komunalni i glomazni otpad (crno) smanjili za 545.370 kg, vidljiv je i veliki rast korisnog otpada (zeleno) iz razloga sakupljanja biorazgradivog komunalnog otpada. Kako su u 2015. godini uz podršku Fonda za zaštitu okoliša izgradili kompostanu i sortirnicu počeli su obrađivati i otpad okolnih komunalnih poduzeća (svijetlo zelena).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije