Nazire se izgled i funkcije Centra za kulturu u Murskom Središću

Do sada je u adaptaciju bivšeg Kina ‘Rudar’ koji postaje Centar za kulturu uloženo je blizu dva milijuna kuna, a novce su osigurali Ministarstvo kulture, Međimurska županija i Grad Mursko Središće

Nakon kraće stanke zbog božićno-novogodišnjih blagdana i snijega, intenzivirani su radovi na III. fazi adaptacije bivšeg Kina ‘Rudar‘ u moderni ‘Centar za kulturu’ u Murskom Središću.

Ova faza obuhvaća rekonstrukciju prizemnog dijela zgrade na sjeverozapadnoj strani istočnog kraka, te gradnja novog i dogradnja gornje etaže, gdje će se nalaziti prostorije za udruge, natkriveni trijem i vanjske stube s ogradom za gornju etažu. Slijedi postavljanje nove vanjske stolarije, fasaderski radovi na sjeverozapadnom i sjeveroistočnom pročelju zgrade te stolarski i keramičarski radovi.

Ovom, trećom fazom adaptacije završava se cjelokupno vanjsko uređenje objekta, a zavisno o novčanim mogućnostima i vremenskim uvjetima pristupilo bi se uređenju parkirališta pred zgradom kao i hortikulturnom uređenju okoliša.

Treća faza vrijedi 992.045 kuna, a novce su osigurali Ministarstvo kulture 400.000 kuna, Grad Mursko Središće 492.045 kuna i Međimurska županija 100.000 kuna. Uređenje parkirališta stoji 193.000 kuna. Od 2010. godine kada se započelo adaptacijom građevine utrošeno je 1.924.930.000 kuna.

Kada završe radovi na III. fazi, pristupiti će se IV. fazi adaptacije koja će obuhvatiti proširenje Gradske knjižnice i čitaonice na dio ulaznog prostora u bivši kino, uklanjanje unutarnjih stuba te izvođenje stropne ploče između prizemlja i kata.

Višenamjenski prostor dobiti će se unutar kino dvorane u prizemlju, pred galerijom, a biti će povezan s knjižnicom i hodnikom višenamjenske dvorane, a služiti će za manja kulturna događanja. Postojeći prizemni dio uz zapadno krilo će se adaptirati tako da će se dobiti nove sanitarije i garderobe. U sklopu IV. faze adaptacije obaviti će se djelomična rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije, strojarske instalacije – radijatorsko grijanje, elektroinstalacije sanitarija i višenamjenskog prostora.

Procijenjena vrijednost ove faze je 853.000 kuna, a novci bi se trebali namaknuti iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske prema kojemu je projekt kandidiran. Gradonačelnik Dražen Srpak za čijeg je mandata kao zamjenika gradonačelnika i sada gradonačelnika učinjeno najviše na uređenju građevine, vjeruje kako će se radovi i aktivnosti odvijati prema planu te da će Centar za kulturu koji je Gradu Mursko Središće velika potreba uskoro postati stvarnost.

Podsjećamo kako je zgrada koja je u velikoj adaptaciji izgrađena 1958. godine i sve do njenog zatvaranja 2003. godine bilo je najvažnije kulturno, društveno, zabavno i turističko mjesto okupljanja žitelja ovog dijela Međimurja. Poglavito je to bilo u vrijeme kada je Kino ‘Rudar’ na kino predstavama vikendima znalo pohoditi i do tisuću ljudi iz Murskog Središća i susjednih naselja, te iz Slovenije.

Ovog trenutka uvelike se nazire izgled i znaju funkcije novog Centra za kulturu čije otvorenje očekuje brojne kulturne i društvene udruge kao i svi žitelji grada i njegove okolice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije