Povećanje: Minimalna plaća u 2016. iznosit će 3.120 kuna bruto

Minimalna plaća za 2016. godinu iznosit će 3.120 kuna bruto, što je uvećanje za 90,45 kuna u odnosu na ovu godinu, predviđa Uredba o visini minimalne plaće koju bi Vlada trebala prihvatiti na sjednici u srijedu.

Na temelju Zakona o minimalnoj plaći, Vlada uredbom utvrđuje visinu minimalne plaće. Povećanjem minimalne plaće za gotovo tri posto, povećava se i njen udio u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do rujna ove godine, na 38,8 posto.

Prilikom utvrđivanja prijedloga visine minimalne plaće za 2016. uvažavala se činjenica da je u posljednja dva kvartala ove godine došlo do oporavka gospodarskih trendova, navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Vlada bi trebala donijeti i odluku o kriterijima i načinima financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za prvo tromjesečje 2016., za što je odlukom o privremenom financiranju osigurano 73,9 milijuna kuna. Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza, sukladno zadanim limitima, kao i u prethodnom razdoblju, ostvarivali bi učenici koji su u školskoj godini 2015./2016. upisali i redovito pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara.

U ostatku cijene mjesečne učeničke karte, mogu sudjelovati jedinice područne (regionalne) samouprave, prijevoznik i roditelj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije