Donjodubravske novine; PRE-KOM umjesto ceških

Dragan Pongrac, aktivista Živog zida iz Donje Dubrave, je prije 14. sjednice OV-a Donje Dubrave dočekao vijećnike s povećim transparentom. Dragan je protestirao protiv povjeravanja obavljanja pogrebnih poslova na mjesnom području preloškom PRE-KOM-u. Tom odlukom prestalo je djelovati Ceško društvo D. Dubrava. Unatoč Draganovom prosvjedu, idućih godinu dana, na osnovu odluke Vijeća, pogrebne poslove na mjesnom groblju obavljat će radnici PRE-KOM-a.

Vijećnici nisu skrivali žal prilikom donošenja takve odluke, međutim, donjodubravsko Ceško društvo, u pravnom statusu kakav danas ima, ne zadovoljava niti minimum potrebnih uvjeta za obavljanje ukopa i donošenje gore navedene odluke bilo je neminovno.

Kako je istaknuo načelnik Općine Dražen Miser, mjesni ceški, kao neregistrirana udruga, nemaju mogućnost izdavanja računa, tu je i problem odgovornosti u slučaju povrede. Uz to dvojica su se članova ceških zaposlila i mogu dolaziti na ukop samo nedjeljom. Svi članovi ceških imaju primanja i nikome od njih, povjeravanjem pogrebnih poslova preloškom poduzeću, neće biti ugrožena egzistencija.

PRE-KOM je dobio dozvolu za obavljanje pogrebnih poslova samo na godinu dana. Ceški bi se u tom periodu trebali registrirati kao udruga i kompletirati svoje redove. Ako za godinu dana to urade, nastavit će s ukopima (takav model funkcionira u Goričanu), ako ne PRE-KOM-u će dozvola biti produžena.

Tako je posljednje donjodubravsko ceško društvo, nakon 147 godina rada, unatoč Draganovom protestu, prestalo s radom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije