Vijesti / Fašnik
Fašnik
NOVI UDAR Vodstvo HRT-a traži podizanje TV pretplate: ‘Plaće su nam ionako ispod državnog prosjeka’
Goran Stanzl/PIXSELL

PROGRAMSKO VIJEĆE

NOVI UDAR Vodstvo HRT-a traži podizanje TV pretplate: ‘Plaće su nam ionako ispod državnog prosjeka’

Čelništvo HRT-a traži povećanje pristojbe: ’80 kuna nam nije dosta, plaće su kod nas ispodprosječne’

Čelništvo Hrvatske radiotelevizije tražit će od zakonodavca promjenu zakonskih okvira ne bi li se povećala RTV pristojba i nakon deset godina postojanosti bila viša od 80 kuna, piše Novi list.

Iskristaliziralo se to jučer na sjednici Programskog vijeća HRT-a, potrebu da se povisi pristojba natuknuo je pa elaborirao glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, a podršku tome redom su dali i članovi Programskog vijeća pa i oni koji nisu uvjereni da će politika tome dati zeleno svjetlo. Jer, podsjetiti valja kako o visini pristojbe, koja u nas »kači« gotovo sve ljudstvo s pravom glasa, odlučuju zastupnici Hrvatskog sabora.

Kud kani HRT-ovo čelništvo otkrilo se za izvješća o poslovanju HRT-a u 2021. godini. Šveb je najprije kazao kako je 2021. bila pandemijska godina te za HRT posebno zanimljiva s obzirom na promjenu vodstva.

– Usprkos teškom periodu HRT je uspio održati stabilnost prihoda od pristojbe kao temeljnog izvora financiranja javne djelatnosti HRT-a, a koja je zadržana već desetu godinu za redom na visini od 80 kuna, rekao je Šveb.

Kazao je on da je rezultat poslovanja u 2021. pozitivan i iznosi 27,5 milijuna kuna dobiti. HRT je ostvario 62 milijuna kuna gubitka od javne djelatnosti i 90 milijuna kuna dobitka od komercijalne djelatnosti. Za potrebe financiranja novih investicijskih projekata HRT se u studenom zadužio za još 80 milijuna kuna. Zaduženje prema bankama zadnjim danom prošle godine iznosi 250 milijuna kuna, kao i godinu dana prije.

– Likvidnost HRT-a tijekom 2021. godine nije narušena, a svoje obaveze HRT redovito podmiruje, reče Šveb, prije nego ga je Lidija Gašparović zamolila da prozbori koju o skoro godinu dana otkada je na čelu HRT-a.

Vlaho Bogišić smatra da je jasno da financiranje javne potrebe HRT-a nije moguće onim dijelom pristojbe koji pripada poslovanju HRT-u. Podsjetio je da se iz pristojbe financira i štošta drugo, od primjerice kinematografije, do pluralizma medija.

– Bez rebalansa pretplate predviđam da će biti jako teško održavati sustav, osim bitnom komercijalizacijom. HRT se neće moći održati bez povećanja pristojbe. Potrebno je objasniti ljudima gdje taj novac od pristojbe ide, objasniti koliki je tu dio kolača naše kuće i taj dio kolača značajno podići, istaknuo je Bogišić.

Složili su se vijećnici i da su plaće na HRT-u ispodprosječne, a Dean Šoša u tom je kontekstu spomenuo i grijehe prošlih struktura.

– Prošla uprava je propustila u godinama pozitivnih ekonomskih tokova podići plaće djelatnicima HRT-a barem do razina nekakvih NKV konobara, ako ne i šefova sala u manjim mjestima na Jadranu. To je strašna stvar koja je napravljena i koju idućih pet menadžmenta neće ispraviti, pogotovo što je izgubljena i relevantnost zbog čega smo u poziciji da se bojimo mi njih a ne oni nas. Zbog toga će vjerojatno biti strašno teško i nemoguće podići ikada pretplatu i provesti neko ozbiljno restrukturiranje, zaključio je Šoša.

Čelništvo HRT-a tražit će, dakle, načine da se pristojba povisi, samo tko je junak u ovoj zemlji da to amenuje, pa još u doba svjetske krize!? Izborna godina tek je ona 2024., možda se čudo i desi, piše Novi list.

Najnovije

Reci što misliš!