BOGAT PROGRAM

FAŠNIK Evo gdje će sve maškare ovog vikenda preuzeti vlast u Međimurju

Ovog vikenda nastavlja se fašničko ludilo u Međimurju. U nastavku donosimo najave fašnika u međimurskim mjestima

MEĐIMURSKI FAŠNIK U ČAKOVCU

Nadolazeći 56. Međimurski fašnik održat će se 22. i 23. veljače 2020. godine. U subotu započinjemo dječjim fašnikom, povorkom koja počinje od 10 sati, najvećim u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koji okuplja gotovo tisuću djece međimurskih dječjih vrtića i članova udruga. Kulminacija fašničkih događanja održat će se u nedjelju kada nas očekuje najveća povorka tradicijskih i svjetovnih maski iz Međimurja te maskiranih skupina iz raznih krajeva Hrvatske i iz inozemstva, a kao vrhunac slijedi suđenje fašniku, glavnom krivcu za sve naše dotadašnje nevolje i nedaće. Povorka kreće u 15 sati sa “starog sajmišta”. 

NEDELSKI FAŠNIK

Subota, 22. veljače rezervirana je za još jedno izdanje Fašnika u Nedelišću u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće. Vesela fašnička povorka će se već tradicionalno formirati na Trgu Republike kod Osnovne škole Nedelišće već od 14,30 sati, da bi u 15 sati mogla krenuti put MESAP-a prolazeći središtem općine kako bi svi zainteresirani prolaznici mogli uživati u šarenilu Fašnika.

U povorci će sudjelovati preko tisuću malih i velikih maskiranih sudionika; od vrtićkih mališana preko školaraca do brojnih udruga.Svi oni predstaviti će svoje kreativne maske i šarenilom pokušati dozvati proljeće.

Nakon okupljanja svih sudionika na MESAP-u slijedi čitanje optužnice, osuda i spaljivanje fašnika. Zabava i ples pod maskama će se za sve nastaviti u sajamskoj dvorani uz ugostiteljsku ponudu i glazbeni program.

– Ne propustite ovaj događaj pun smijeha i dobrog raspoloženja! Dobrodošli ste na najveseliju fašničku povorku u Nedelišću! – poziv je iz Nedelišća.

STRAHONINSKI FAŠNIK

U subotu, 22. veljače, u Strahonincu će se održati ‘Strahoninski fašnik’.

Početak povorke je u 14 sati ispred zagrade Općine, nakon povorke na rasporedu je spaljivanje ‘Fašnika’, a nakon spaljivanja fašnička zabava uz ples. Za sve sudionike osigurane su krafne, kobasice, hrenovke i piće.

FAŠNIČKA POVORKA U DOMAŠINCU

Kulturno umjetnička udruga Maškori Kvitrovec-Domašinec organizira 7. tradicionalnu fašničku povorku. – Dođite i zabavite se na fašnik u Domašinec! – poručuju.

Pridružite im se u subotu, 22. veljače, budite dio fašničke povorke u kojoj sudjeluje više od 15 udruga s 200-tinjak maškara. Početak je zakazan za 14:30 sati. Nakon povorke i predstavljanja udruga s voditeljem Pepsijem, slijedi zajedničko druženje pod velikim grijanim šatorom, iza Doma kulture Općine Domašinec. Naravno tu je i veliki broj tombola, a svaka dobiva. Zabavu do ranih jutarnjih sati ‘osigurava’ Pozzitiva band.

– Spremi kostim, pozovi ekipu i budi dio 7. fašničke priče u Domašincu, 22. veljače od 14:30 sati! – stoji u pozivu organizatora.

KOTORIPSKI FAŠENK

Mimohod maski u povodu fašenskih dana počet će u subotu 22, veljače kada će se najprije maskirati mališani koje će organizirati mjesno Društvo Naša djeca. Okupljanje maski je u 16 sati  uz napomenu kako ove godine oni neće imati tradicionalni mimohod. Ples maski i izbor najuspješniji bit će obavljeno u Stolnoteniskoj dvorani.

Drugog dana, točnije u nedjelju 23. veljače, na rasporedu je svjetovni fašenk. Formiranje povorke je u 14 sati, maske će se predstaviti na pozornici u centru Kotoribe i dalje će povorkom ići  prema Stolnoteniskoj dvorani kao i prethodnih godina gdje će se obaviti izbor najuspjelijih kao i veselica maskiranih.

ŠTRIGOVSKI FAŠENK

Budite i vi dio fašničkih ludorija u nedjelju, 23. veljače u centru Štrigove. U 14 sati kreće povorka u kojoj će se predstaviti dječji vrtić, područne i osnovna škola, udruge i mnogi drugi.

Nakon toga slijedi program u samom centru Štrigove u kojem će se optužiti i spaliti Fašnika. Uz podjelu krafni i osvježenja za sve prisutne završavamo fašničku kroniku i nastavljamo u 15 sati s programom u sportskoj dvorani OŠ Štrigova koji je pripremio KUD Sv. Jeronim. Očekuje vas mnoštvo smijeha uz dramsku sekciju KUD-a Sv. Jeronim koja će izvesti djelo “A compernija?” autora Ivana Novaka, te raznovrsnih glazbenih točaka domaćih udruga i gostiju, javljaju organizatori.

ŠTEFANJSKI FAŠNIK

Udruga žena Štefanec organizira u ponedjeljak, 24. veljače, 1. Štefanjski fašnik.

Program 

15:00 – 16:00 – Okupljanje fašničkih skupina kod B2
16:00 – 17:00 – fašnička povorka (B2→dvorana)
17:00 – predstavljanje maski, domjenak i fašnička zabava u mjesnoj dvorani

FAŠNJAK U PRELOGU

“Bedaki norijo saki dan, a pametni samo na Fašnik”, poručuju iz Turističke zajednice Grada Preloga te pozivaju i na ovogodišnji Fašnjak u Prelogu. Fašnička povorka i ove će godine proći Prelogom, u organizaciji Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga.

Ove će godine povorka proći Prelogom u nedjelju, 23. veljače. Program počinje od 14 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom u 14:30 sati ulicama Preloga. Povorku će već tradicionalno pratiti Puhački orkestar Grada Preloga. Pozivaju se Mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu.

– Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje i vješanje Fašnjaka – poručuju iz Preloga.

FAŠNIK U GORIČANU

Tradicionalni fašnik u Goričanu i ove će se godine održati dva dana, predstavljanjem maski u subotu, 22. veljače te velikom povorkom i proglašenjem najbolje maske u nedjelju, 23. veljače 2020. godine.

U subotu, 22. veljače okupljanje i prijave maski u Domu kulture u Goričanu bit će od 19 sati a nakon toga svaka će prijavljena maska dobiti svoje vrijeme za predstavljanje na pozornici. Odabir najbolje maske predviđen je oko 22 sata ali ne i proglašenje. Ono će se održati sutradan, u nedjelju. Nakon što žiri odabere najoriginalnije maske, što podrazumijeva trud oko izrade samih kostima, složnost, kreativnost, inovacije ali i originalan nastup na pozornici, čeka vas nezaboravan provod do ranih jutarnjih sati.

U nedjelju, 23. veljače okupljanje svih zamaskiranih predstavljenih u subotu, djece, odraslih, skupina i pojedinaca biti će već tradicionalno u 13 sati kod Euroklime u Goričanu. U 14 sati povorka na čelu s Gorčkim svatima krenuti će prema Domu kulture a tu će djeca dobiti priliku pokazati svoje maštovite kostime. Kratko zaustavljanje povorke biti će kod Kapele sv. Florijana gdje će se održati prošnja mlade a samo vjenčanje biti će u Domu kulture. Nakon prikaza vjenčanja uslijediti će finale dvodnevnog Fašnika u Goričanu – proglašenje najoriginalnije dječje maske i maske za odrasle. Tijekom cijelog programa u nedjelju će se besplatno dijeliti svježe krafne, kuhano vino i topli čaj.

Maska koja osvojio prvo mjesto dobit će novčanu nagradu od 3 500 kn, za drugo mjesto dobiva se nagrada od 2 000 kn a za treće 1 000 kn. Bit će tu i utješnih nagrada pa se zaista isplati dobro maskirati i doći na Fašnik u Goričanu.

Napominjemo da maska koja se u subotu predstavi i bude odabrana za dobivanje nagrade a neće sudjelovati u povorci i na samom proglašenju, neće biti nagrađena već tu nagradu dobiva sljedeće rangirana maska. – Sve vas pozivamo na Fašnik u Goričanu, maskirajte se, zabavite, osvojite nagrade i budite dio ove fašničke priče! – poručuju organizatori. 

SOBOČKI FAŠJEK

U petak, 21.02.2020. u 15,00 sati maškori preuzimaju vlast u Općini Mala Subotica -skidanje općinske zastave sa zgrade Općine i postavljanje službene fašjenske zastave.

Središnja manifestacija: Fašjenska nedjelja, 23.02.2020. u 14,00 sati

Fašjenska povorka krenuti će u 14 sati iz mjesta Palovec (s Paloskog cepaša) uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Općine Mala Subotica do parkirališta iza Doma kulture Mala Subotica, gdje će se sve prijavljene maske, prema želji, moći grupno i pojedinačno predstaviti na bini. Slijedi proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja sudionicima, suđenje ”Fašjeku” te spaljivanje ”Fašjeka”.  

Svi koji će preuzeti broj maske od žirija, konkuriraju za nagradu.
Kategorije maski koje se nagrađuju:

Pojedinačna dječja maska 1., 2. i 3. mjesto
Pojedinačna odrasla maska 1., 2. i 3. mjesto
Grupna dječja maska ( min.7 maski) 1., 2. i 3. mjesto
Grupna odrasla maska ( min.7 maski) 1., 2. i 3. mjesto

Kriterije za odabir najboljih maski određuje žiri u sastavu od 4 članova te prema njima odlučuje o pobjedniku. Manifestacija je otvorenog  tipa te su pozvane i maškare van Općine Mala Subotica.

FAŠNIK U HODOŠANU

U svrhu obilježavanja fašnjaka, okupljanja i druženja ljudi, KUD Općine Donji Kraljevec i MO Hodošan organiziraju zajedničku manifestaciju pod nazivom ‘Općinski fašnjak u Hodošanu’.

Organizator će se pobrinuti za kuhano vino, krafne, slatkiše. Pokrovitelj manifestacije je Općina Donji Kraljevec. Okupljanje prijavljenih maskiranih grupa je na ulazu u Hodošan, na cesti Donji Kraljevec-Hodošan (kod trokuta) u 13 sati u subotu, 22. veljače.

U pratnji Puhačkog orkestra Općine D. Kraljevec, mimohod kreće Glavnom ulicom do stadiona gdje će biti centralni dio manifestacije. Sve prijavljene grupe bit će predstavljene na postavljenoj bini kako bi prosudbena komisija mogla izabrati najbolje maske.

Prva nagrada iznosi 1.500 kuna, drugo mjesto nosi tisuću kuna, dok će trećeplasirana maska osvojiti 500 kuna. Nagrade se dijele i u dječjoj kategoriji i to 700 kuna za prvo mjesto, 500 kuna za drugo te tristo kuna za treće mjesto. Organizator će pripremiti i nekoliko utješnih nagrada!

Nakon proglašenja najboljih nagrada, druženje se nastavlja u prostorijama NK Hodošan uz ples i zabavu. Na natjecanje se prijavljuju i natječu za nagradu samo grupne maske, a mogu se prijaviti i sudjelovati u natjecanju grupe koje nisu s područja Općine Donji Kraljevec.

Maskiranom grupom se smatraju minimalno četiri osobe. Poželjno je osmisliti i razno-razna prijevozna sredstva (konjska zaprega, bicikli, maskirani automobili, kosilice…). Grupe mogu svoje maske prezentirati cijelim putem kojim se kreće mimohod, a na pozornici se predstavljaju samo defileom.

FAŠNIK U SVETOM MARTINU NA MURI

Pozivamo vas na ovogodišnji fašnik dana 25. veljače 2020 ( utorak )  u 12:00 sati na Trg Svetog Martina, poručuju organizatori.

FAŠNIČKA POVORKA NA BELICI

Ove subote, 22. veljače maškare će preuzeti vlast i na Belici. U tradicionalnoj povorci koja kreće od cafe bara ADA u 15 sati, sudjelovat će sve aktivne udruge, vrtići i škola te ostali mještani. Nakon što optuže Fašnika i odrede mu sudbinu, maškare su pozvane na zabavu koja će u organizaciji KUD-a Belica zasigurno trajati dugo u noć. Od 17 sati zabavljat će ih TS Frikovi. 

FAŠENJK U DONJOJ DUBRAVI

Ovogodišnji fašnik održat će se u nedjelju 23. veljače 2020. godine s početkom u 14:00 sati. “Fašenska” povorka kretat će se tradicionalnom rutom, a nakon povratka u dvorištu Doma kulture Zalan održat će se izbor najboljih maski, čitanje vrapca i spaljivanje “Fašenka”. Kutija za “vrabec” postavljena je kao i uvijek na zid pokraj bivše poslovnice Privredne banke Zagreb. Dječja povorka ići će skraćenom rutom, nakon čega će uslijediti izbor najljepše dječje maske.

FAŠNIK U DONJEM VIDOVCU

Općina Donji Vidovec i Udruge Općine Donji Vidovec pozivaju Vas na FAŠNIK 2020., u nedjelju 23.2. u 14 sati, Dom kulture (Rade Končara 9), Donji Vidovec. Čaj, kuhano vino i krafne za sve, uz izbor za najbolju masku!

FAŠNIK U VRATIŠINCU

Savjet mladih i Općina Vratišinec pozivaju sve ljude dobre volje da se pridruže fašničkoj povorci koja će se održati 25.2.2020. s početkom u 15:30 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije