Lidija Bajuk djeci predočila motive tradicionalnih pjesama i božićne običaje

Lidija Bajuk, poznata hrvatska pjesnikinja i kantautorica, provela je radionicu “Zlatna grana – multimedijska radionica o mitsko-bajkovitim motivima u hrvatskom usmenom pjesništvu” – Božićno stabalce u “Ilirskoj dvorani” gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu.

Radionica je bila namijenjena djeci od 4. do 6. razreda osnovne škole. Na poziv Pinkleca – zavičajnog društva Međimuraca Karlovačke županije, kao nositelja projekta, odazvale su se osnovne škole: “Dragojla Jarnević” i “Banija” iz Karlovca, a radionici su se priključili i odrasli ljubitelji etno glazbe i hrvatskih tradicijskih napjeva.

Interaktivnim izlaganjem o mitsko-bajkovitim motivima u hrvatskoj usmenoj lirici, Lidija je vrlo kreativno ilustrirala etnoradionicu i objasnila značenja hrvatskih obredno-običajnih tradicijskih pjesama. Sadržaj je slikovno i glazbeno kolažirala, čime su učenici bili misaono i kreativno aktivno angažirani. Tema radionice na nesvakidašnji i originalan način promiče tradicijske, ekološke i etičke vrijednosti, korelirajući s nastavnim planovima i programima PID-a, hrvatskog jezika, likovne i glazbene kulture, itd.

Voditeljica radionice je predočila teme, motive i značenje hrvatskih tradicionalnih pjesama u kontekstu godišnjih tradicijskih blagdana i životnih etapa čovjeka s posebnim osvrtom na božićne običaje. Tako je izlaganje, potpomognuto audio-vizualnim ilustrativnim i pjevanim citatima o zlatokosoj djevojci, lijepoj Mari, zelenom Jurju, ranjenom junaku, bijelom gradu, izvir-vodi, zelenom lugu, kolu, pojedinim stablima, itd., razotkrila arheologiju duhovnosti Hrvatske i kroz autentične, umjetničke, pedagoške, književno-glazbene i najnovije znanstvene prakse prikazala učesnicima radionice da i Hrvati imaju svoju “Snjeguljicu”, “Petra Pana”, “Trnoružicu”, “Lijepog princa” i dr.

Uz vrhunsku pedagošku kreativnost Lidija je zainteresirala učesnike radionice, te ih je naučila pjevati dvije prigodne Božićne pjesme, poveznice tradicijskog i kršćanskog sadržaja, piše Pinklec-karlovac.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije