Psi iz romskog naselja od straha se skrivaju i puze po podu

>> Psi iz romskog naselja od straha se skrivaju i puze po podu

Iz jednog romskog naselja u Međimurju do sada je uz pomoć volontera i udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske spašenogotovo 50 pasa.

– Dok su se djeca častilaslatkišimakoje smo im donijeli, mi smo pokušavale odabratipse koje ćemo povesti – opisuju Suzana Svečnjak Romanić i Dora Perši iz zagrebačke Udruge za zaštitu i dobrobit životinja Indigo svoj odlazak u naselje. Nije im bilo lako, kažu, jer kako među300 pasaodabrati one koji će s njima krenuti put boljeg života?

>>> Udomljeno pedesetak pasa: U širu akciju uključila se i država

Tragovi dosadašnjeg života

– Tražili smo ranjene, bolesne i štenad. Poveli smo ih osam –MojuiFelixa, koji imaju sedam tjedana,Baltazara,NemuiSquezzeate kujiceAdelu,SelmuiGeu– kažu volonterke. I dok su Mojo i Felix ipak ostalirazigrane bebe, uz njih je još jedino šestomjesečni Squezzeveseoi umiljat.

Na odraslim psima vidljivi su tragovi života u okolini u kojoj ih nisu liječili, u kojoj su ih tukli i ljudi i drugi psi. Svi suprestravljeni, sakrivaju se, puze po podu i trebat će dosta rada dok se ne opuste. U najvećem šoku je kujica Gea, od straha iskazuje i znakove agresivnosti, objašnjavaju volonterke. No, već nakon dva dana neki od njih pokazuju da je nježan dodir ljudske ruke melem na sve njihove rane.

– Psi su smješteni uhotel za pse, drugog izbora nismo imali. Odmah po dolasku u Zagreb bili su kod veterinara, aHappyVetje otvorio svoja vrata izvan radnog vremena, samo zbog njih. Baltazar i Gea živjeli su u šupi i uopće nisu htjeli hodati. Psi sučipiranii očišćeni od parazita i nametnika, a nakon nekoliko dana ići će i nakupanje– pojašnjavaju volonterke.

Trebaju i lijekove i hranu

Kako psi imajukožne probleme, Udruzi bi dobrodošli antibiotici, oronazol, plivasept, rukavice, vitamini, otodine za uši, tobrex za oči, transporteri, jastuci za spavanje.

– Trebaju nam kvalitetneogrlice i lajne, koje neće pucati kad potegnu, jer ti psi nikad nisu bili na lajnama. Treba nam i malo bolja hrana, posebnokonzervejer nisu naučili jesti dehidrat – ističu u Udruzi. Trebat će im i tete čuvalice, a za sada pomoć u plaćanju hotela za pse. Uplatiti možete na njihov račun IBAN: HR1123600001102382959, SWIFT: ZABAHR2X, Zagrebačka banka, ili na donacijski telefon060 980 980.

Učakovečkom azilusmješteno jeosamspašenih pasa, udrugaHappy Endiz Pazina prihvatila je kujice sa štencima, 14pasa,četiri psa su kodVedraneOžegović, atrikod volonterkeBlankeCapić. Sve akcije provode se u suradnji s Udrugom mladih Roma Međimurje i njezinim predsjednikom Kristijanom Balogom. Svoju pomoć ponudili su i volonteri iz Slovenije, koji već imaju iskustva u rješavanju sličnih problema u romskim naseljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije