Ana Ude: Od šminkanja prijateljica do make up studia!

Svojim vrijednim i marljivim radom, kvalitetnim tekstovima te karizmom kojom neopisivo zrači, Ana Ude je sa svojim lifestyle blogom postala tjedna navika naših čitatelja.

Ana je postala je uzor mladim djevojkama i ženama, no sasvim je sigurno da njen uspjeh nije slučajan. Obrazovana, elokventna, kulturna, a kako smo se i sami uvjerili odgovorna i veoma ljubazna, vješto gradi svoj poslovni put i to korak po korak, stepenicu po stepenicu.

Povod našeg intervjua je otvorenje njenog make up studia, a Ana je s našim čitateljima podijelila i kako je započela njezina priča sa make up-om. Uživajte…

Znamo da obožavaš make up, ispričaj nam kada si zavoljela svijet šminkanja?

Mama kaže da sam od najranije dobi bila jako pedantna i uredna, a otkad znam za sebe volim se lickati i uređivati. Naravno da to nije uvijek bilo najuspješnije, pa sam tako prošla sve one “zanimljive” faze od prenarančastog i preteškog pudera, tankih obrva do jednog razdoblja u pubertetu kad sam si cijele oči mazala srebrnim kremastim sjenilom jer sam mislila da to baš dobro izgleda. Sigurno i dan danas pogriješim, ali neprestano radim na tome da sam u tijeku s trendovima i nekim pravilima, pa se i moj pogled na šminku i ljepotu jako promijenio od onda.

Što je bio tvoj glavni pokretač da otvoriš tvrtku te kako to da si se odlučila za vizažističku karijeru?

Još prije nekoliko godina nisam mislila da će baš ovo biti posao kojim ću se baviti, niti sam bila svjesna da bi mi to ovako dobro moglo krenuti. Jednostavno sam počela pratiti YouTube tutorijale da bih sebe znala bolje srediti, pa je moj interes počeo intenzivno rasti, a zajedno s njim i moja make up kolekcija. To su počele primjećivati moje prijateljice, pa sam uskoro šminkala njih, pa onda i njihove kolegice i nakon što sam sama bila u rukama profesionalne vizažistice, shvatila sam da sve to znam i mogu i ja raditi. Tako sam prihvatila i prvu gažu i odradila šminkanje mladenke i cijele njene ženske ekipe. Prije toga nisam spavala noćima od treme. Ali pokazalo se da su bile zadovoljne, pa se pročulo i malo po malo se krug mojih klijentica počeo širiti. Logično je bilo da otvorim tvrtku, a eto ovih dana i studio kako bih si olakšala posao i ne bih se morala više toliko voziti.

Koliko dugo radiš taj posao, dali je po tebi potrebna edukacija?

Ovaj posao radim oko 3 godine. Početkom ove sam odlučila otići na stručni tečaj jer sam htjela vidjeti gdje zapravo stojim sa svojim znanjem i vještinama i uspješno položila. Čak mi je i mentorica priznala da me nema baš puno toga novog za naučiti. Bilo mi je drago to čuti, ali naravno da ne mislim da je to to što se tiče mog obrazovanja, pa eto baš ovaj tjedan idem u London na seminar kod jednog od najpoznatijih svjetskih vizažista o čemu ću zasigurno napisati nešto u svom blogu kad se vratim. Voljela bih pročačkati i umove nekih naših uspješnih make up artista, ponajprije Simone Antonović koja dolazi iz Čakovca i nadam se da ću imati prilike i za to jednog dana. Svakako smatram da je kontinuirano obrazovanje i rad na sebi condicio sine qua non u baš svakom poslu.

Koji ti je najdraži posao vezan uz make up?
Ne bih se mogla odlučiti samo za jednu stvar jer zapravo svakom licu i svakoj ženi pristupam različito. Nikad ne korigiram iste stvari i ne naglašavam uvijek isto na svakoj ženi. Teško je to objasniti, ali kad mi netko sjedne u stolicu, počnem ju doživljavati potpuno drugačije, gledam lice u cjelini, pa se posvetim npr. samo nosu, pa onda obrvama i tako redom. Ispravim ono što možda nije najsavršenije i to mi je jako zanimljivo. Volim konturiranje jer mogu lagano dotjerati crte lica i približiti ih idealima ljepote, ali isto tako volim kad npr. netko ima zanimljivu boju očiju ili jako duge trepavice ili pak dobar luk obrva i onda to istaknem koliko mogu i znam. Nervira me šablonsko šminkanje i nikako da objasnim ženama da im ne mogu samo istaknuti oči i da je to to. Sve je bitno na licu, od čela do brade, pa čak i do ključne kosti. 🙂

Najbolji savjet vezan uz šminkanje koji si dobila?
Ima mali milijun savjeta i trikova koje sam negdje pohvatala u zadnjih nekoliko godina i koje primjenjujem svaki dan, kako na sebi osobno, tako i na klijenticama, ali ono što bih izdvojila je svakako savjet da šminka ne smije promijeniti nečiji izgled do neprepoznatljivosti i da ništa na licu ne smije “stršati”. Dakle, ako prvo na nekome vidite rumenilo, to bi najvjerojatnije značilo da to rumenilo nije dobro naneseno jer se ne uklapa i ne izgleda prirodno. Da je prirodno, ne biste ga odmah primijetili. 🙂

Znamo da obožavaš modu, no primjećujem da je salon vrlo lijepo uređen, sama si ga uređivala?

Hvala ti na tome. Sama sam sve osmislila, a uz pomoć vještih majstora i nekoliko meni bliskih ljudi sve je sjelo na svoje mjesto. Imala sam veliku tremu jer mi je ponajprije bilo bitno da se svatko osjeća ugodno u mom prostoru. S obzirom da je prostor prilično mali, nisam imala baš puno mogućnosti za manevriranje, pa sam napravila tako da bude praktičan, prozračan, nepretenciozan i da odražava mene na neki način. Nadam se da sam u tome uspjela.

Kad je najteže, a kad najljepše u tom radu?
Najteže mi je ponekad buditi se usred noći jer moji radni dani počinju već i u 5 ujutro i traju do kasno navečer, pa nekad ne stignem jesti ni sjesti po čitav dan i dođem doma u polupogrbljenom položaju od bolova u leđima i nogama, a uz to sam do sad morala okolo nositi i teški kofer, stolicu i torbu, što nije baš zabavno kad pada kiša ili kad se na plus 38 penješ nekome u potkrovlje. Ali sve se to zaboravi kad me dočeka nasmiješeno lice puno povjerenja i kad čujem čarobnu rečenicu: “Lijepa sam!” nakon što završim sa šminkanjem. Ne znam ima li većeg pokretača od toga da sam nekoga usrećila, a samo sam učinila nešto što ionako obožavam raditi.

Vidim na tvojoj Facebook stranici da šminkaš za sve prigode i da si vrlo zaposlena, to me dovodi do zaključka da su ti cijene vrlo prihvatljive. Možeš li nam odati nekoliko detalja iz svog cjenika?
Ovo je za mene poprilično nelagodna tema jer ne volim uzimati novac od ljudi. Trebalo mi je dugo da samu sebe uvjerim u to da sam ipak nekome poklonila svoje vrijeme, energiju, uložila svoj trud i znanje, a i materijal i benzin, pa tako zaslužujem i tih npr. 150 kn koje im uzimam. S obzirom da se trudim puno ulagati u što bolju kozmetiku, moja oprema neprestano dobiva na vrijednosti, što se vidi i na krajnjem rezultatu i isto tako se trudim da i moje znanje napreduje, smatram da moje cijene jesu pristupačne i iskreno s nadam da to prepoznaju i moje klijentice.

Za kraj kakvi su planovi za budućnost, u kojem smjeru će se razvijati tvoj posao?
Ono što najprije želim je priviknuti se na novo okruženje i tek kad ulovim ritam u studiju, počinjem razmišljati što ću dalje. Sigurno ću nastaviti šminkati još dugo, ali isto tako želim što više raditi sa ženama i podučavati ih kako da se same najbolje našminkaju, kroz savjetovanja, radionice i seminare. Željela bih, uz blog koji pišem, kad se sve posloži, početi ponovo snimati i video tutorijale, ali tek kad ću znati da to mogu napraviti kvalitetno, mislim da ne treba ništa forsirati jer onda ne ispadne kako treba. Isto sam tako počela razmišljati i o vlastitoj liniji make up proizvoda, ali to je za mene nešto jako nepoznato, pa se moram najprije dobro naoružati znanjem. Imam još želja i planova i bit ću sretna ako se barem dio ovog ostvari, ali vjerujem da ću uspjeti i to i više ako se potrudim.

Najnovije