Putoholičari: nešto domaće – Međimurska gibanica

>> Putoholičari: nešto domaće – Međimurska gibanica

‘Putujemo svijetom, isprobavamo razne lokalne specijalitete, a mnoge delicije kriju se u domaćem kraju. Ovaj put smo odlučili odvesti vas u naše malo Međimurje i upoznati vas sa jednom i jedinom – Međimurskom gibanicom.’ – kažu Putoholičari čiji članak prenosimo u cijelosti.

Međimurska gibanica slatko je jelo tradicionalne međimurske kuhinje. Često je uspoređuju sa Prekmurskom gibanicom, od koje se razlikuje u vrsti tijesta i broju nadjeva.

Osim Međimurske gibanice, naše malo Međimurje poznato je i po ostalim kulinarskim delicijama, dobrom vinu i prekrasnom krajoliku. Kako bi se u sve to uvjerili morat će te navratiti u taj kraj omeđen Murom i Dravom, a do tada isprobajte Međimursku gibanicu i neka vam je u slast.

Sastojci:

  • lisnato tijesto (možete koristiti i listove za savijaču ili sami napraviti tijesto)
  • 100g maka
  • 100g oraha
  • 250g svježeg kravljeg sira
  • 500g jabuka
  • 2 dcl mlijeka
  • šećer
  • 2 jaja
  • cimet
  • rum
  • kiselo vrhnje

Priprema:

Nadjev 1 – mak

  • Mljeveni mak promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i malo ruma.
  • Sve dobro promiješati.

Nadjev 2 – orasi

  • Mljevene orahe promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
  • Sve dobro promiješati.

Nadjev 3 – sir

  • U svježi kravlji sir dodati jedno jaje.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
  • Sve dobro promiješati.

Nadjev 4 – jabuke

  • Jabuke (4-5 većih) oguliti i naribati.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i cimet.
  • Možete dodati i grožđice.

  • lisnato tijesto razrezati u 5 komada, svaki posebno razvaljati
  • složiti u tepsiju slijedećim redom: tijesto – mak – tijesto – orasi – tijesto – sir – tijesto – jabuke – tijesto
  • probodite na nekoliko mjesta sa vilicom
  • promiješajte kisleno vrhnje i jedno jaje te zalijte gibanicu
  • peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC dok ne dobije zlatno žutu boju (cca. 30 min.)
Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije