Putoholičari: nešto domaće – Međimurska gibanica

>> Putoholičari: nešto domaće – Međimurska gibanica

‘Putujemo svijetom, isprobavamo razne lokalne specijalitete, a mnoge delicije kriju se u domaćem kraju. Ovaj put smo odlučili odvesti vas u naše malo Međimurje i upoznati vas sa jednom i jedinom – Međimurskom gibanicom.’ – kažu Putoholičari čiji članak prenosimo u cijelosti.

Međimurska gibanica slatko je jelo tradicionalne međimurske kuhinje. Često je uspoređuju sa Prekmurskom gibanicom, od koje se razlikuje u vrsti tijesta i broju nadjeva.

Osim Međimurske gibanice, naše malo Međimurje poznato je i po ostalim kulinarskim delicijama, dobrom vinu i prekrasnom krajoliku. Kako bi se u sve to uvjerili morat će te navratiti u taj kraj omeđen Murom i Dravom, a do tada isprobajte Međimursku gibanicu i neka vam je u slast.

Sastojci:

  • lisnato tijesto (možete koristiti i listove za savijaču ili sami napraviti tijesto)
  • 100g maka
  • 100g oraha
  • 250g svježeg kravljeg sira
  • 500g jabuka
  • 2 dcl mlijeka
  • šećer
  • 2 jaja
  • cimet
  • rum
  • kiselo vrhnje

Priprema:

Nadjev 1 – mak

  • Mljeveni mak promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i malo ruma.
  • Sve dobro promiješati.

Nadjev 2 – orasi

  • Mljevene orahe promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
  • Sve dobro promiješati.

Nadjev 3 – sir

  • U svježi kravlji sir dodati jedno jaje.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
  • Sve dobro promiješati.

Nadjev 4 – jabuke

  • Jabuke (4-5 većih) oguliti i naribati.
  • Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i cimet.
  • Možete dodati i grožđice.

  • lisnato tijesto razrezati u 5 komada, svaki posebno razvaljati
  • složiti u tepsiju slijedećim redom: tijesto – mak – tijesto – orasi – tijesto – sir – tijesto – jabuke – tijesto
  • probodite na nekoliko mjesta sa vilicom
  • promiješajte kisleno vrhnje i jedno jaje te zalijte gibanicu
  • peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC dok ne dobije zlatno žutu boju (cca. 30 min.)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije