‘Putujemo svijetom, isprobavamo razne lokalne specijalitete, a mnoge delicije kriju se u domaćem kraju. Ovaj put smo odlučili odvesti vas u naše malo Međimurje i upoznati vas sa jednom i jedinom – Međimurskom gibanicom.’ – kažu Putoholičari čiji članak prenosimo u cijelosti.
Međimurska gibanica slatko je jelo tradicionalne međimurske kuhinje. Često je uspoređuju sa Prekmurskom gibanicom, od koje se razlikuje u vrsti tijesta i broju nadjeva.
Osim Međimurske gibanice, naše malo Međimurje poznato je i po ostalim kulinarskim delicijama, dobrom vinu i prekrasnom krajoliku. Kako bi se u sve to uvjerili morat će te navratiti u taj kraj omeđen Murom i Dravom, a do tada isprobajte Međimursku gibanicu i neka vam je u slast.
Sastojci:
- lisnato tijesto (možete koristiti i listove za savijaču ili sami napraviti tijesto)
- 100g maka
- 100g oraha
- 250g svježeg kravljeg sira
- 500g jabuka
- 2 dcl mlijeka
- šećer
- 2 jaja
- cimet
- rum
- kiselo vrhnje
Priprema:
Nadjev 1 – mak
- Mljeveni mak promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
- Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i malo ruma.
- Sve dobro promiješati.
Nadjev 2 – orasi
- Mljevene orahe promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
- Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
- Sve dobro promiješati.
Nadjev 3 – sir
- U svježi kravlji sir dodati jedno jaje.
- Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
- Sve dobro promiješati.
Nadjev 4 – jabuke
- Jabuke (4-5 većih) oguliti i naribati.
- Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i cimet.
- Možete dodati i grožđice.
- lisnato tijesto razrezati u 5 komada, svaki posebno razvaljati
- složiti u tepsiju slijedećim redom: tijesto – mak – tijesto – orasi – tijesto – sir – tijesto – jabuke – tijesto
- probodite na nekoliko mjesta sa vilicom
- promiješajte kisleno vrhnje i jedno jaje te zalijte gibanicu
- peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC dok ne dobije zlatno žutu boju (cca. 30 min.)