FOTO: Raskoš pjesme, plesa i narodnih nošnji u Mihovljanu

>> FOTO: Raskoš pjesme, plesa i narodnih nošnji u Mihovljanu

Prepuna dvorana posjetitelja Društvenog doma u Mihovljanu bila je mjesto gdje su se 14. studenoga 2015. godine KUD “Kolovrat” iz Lekenika, FD “Šentjur” iz Šentjura te dječja i odrasla folklorna skupina domaćina, sa svojim koreografijama predstavili domaćoj publici.

KUD “Lekenik” osnovan je je 2005. godine i broji 56 aktivnih članova podijeljenih u folklornu, tamburašku, vokalnu i dječju grupu. Čuvari su kulturne baštine i tradicije Turopolja, Pokuplja, Posavine, a izvode i koreografije šireg djela RH. Na ovom su se gostovanju predstavili sa koreografijom “Žetva” u kojoj su prikazali žetvene običaje te koreografijom “Kreni kolo” s pjesmama i plesovima iz Posavine.

Počeci rada folklornog društva “Šentjur” sežu u davnu 1963. godine, te stoga izvedba plesova, pjesama i narodnih običaja u tom kraju ima dugogodišnju tradiciju. Publici u Mihovljanu predstavili su se dva spleta: splet Belokrajinskih plesova koji su nastali kao rezultat djelovanja burne povijesti na slovenskoj etničkoj granicii te splet Kozjanskih plesova u kojima se opisuju plesovi kojima su nakon završetka poljoprivrednih radova momci očarali i osvajali djevojke.

Dječja folklorna skupina KUD-a “Mihovljan” predstavila se domaćoj publici koreografijom “Snoboki”, dok su članovi odrasle skupine izveli splet pod nazivom “Senokoše”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije