U Svetom Martinu na Muri proslavljen župni zaštitnik

U župi Sveti Martin na Muri u srijedu 11. studenog svečano je proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika ove gornjomeđimurske župe.

Proslava župnog blagdana započela je jutarnjom svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina biskupa. Nakon mise uslijedio je blagoslov vina na Trgu sv. Martina po crkvenom obredniku. Središnje svečano misno slavlje predvodio je vlč. Danijel Herceg, župnik u Gornjem Jesenju, u zajedništvu s više svećenika, među kojima su bili i svećenici Gornjomeđimurskog dekanata i kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. – piše na web stranicama Varaždinske Biskupije

U propovijedi je vlč. Herceg posebno istaknuo vrijednost nasljedovanja primjera sv. Martina biskupa, te naglasio da, kao što je sveti Martin zaogrnuo siromaha svojim plaštem i mi smo dužni zaogrnuti jedni druge plaštem ljubavi. Primjer iz Evanđelja donosi svjedočanstvo izlječenja 10 gubavaca, i to onih koji su bili odbačeni i izolirani. Sveti Martin također je prihvaćao one koji su bili odbacivani i siromašni te im je pomagao.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik vlč. Ivan Herceg svima je zahvalio na prisustvu. Spomenuo je i obnovu crkve te dao zahvalnicu Ministarstvu kulture za poseban doprinos u obnovi župne crkve i Međimurskoj županiji koja je donirala obnovu jednog vitraja. Vrijedno i zauzeto brigu oko čišćenja crkve za vrijeme svih radova vodili su župni zvonari ob. Hren i Rešetar, te im je župnik posebno zahvalio i dao zahvalnicu.

Župnom blagdanu prethodila je trodnevna duhovna priprava. Prvi dan trodnevnice bio je zamišljen kao dan župnog Caritasa, misu je predvodio vlč. Vjekoslav Vidaček, župnik u župi Mađarevo, a suslavili su župnik iz Lendave Martin Dolamič i domaći župnik. Pjevanje na misnom slavlju predvodila je vokalna skupina župnog zbora iz Selnice. Poslije misnog slavlja koncert su održali župni zbor iz župe Lendava i vokalna skupina iz Selnice.

Misno slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je vlč. Tomislav Antekolović, župnik u Murskom Središću. Za vrijeme misnog slavlja bila je podjela sakramenta bolesničkog pomazanja starijim i bolesnim osobama. Pjevanje je predvodio domaći župni mješoviti zbor.

Treći dan trodnevnice misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Selnici, u zajedništvu s domaćim župnikom i župnikom iz Murskog Središća. Nakon misnog slavlja bilo je klanjanje. Pjevanje je predvodio župni dječji zbor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije