Hrvatska Martinjska fešta u mađarskim goricama Julijanske gore

>> Hrvatska Martinjska fešta u mađarskim goricama Julijanske gore

Na dan Sv. Martina, 11. studenog 2015. godine u mađarskim goricama Julijanske gore iznad Letenya održano je krštenje mošta u vino kod vinogradara i domaćina Ivana Gudlin iz Preloga. U njegovoj klijeti bilo je veselo jer se na krštenju mošta u vino okupilo društvo od četrdesetak prijatelja iz hrvatske i mađarske. Glavni dio ove proslave bilo je krštenje mošta u vino a to je učinio iskusni biskup iz naroda uz pomoć ministranta i kuma.

Nakon čitanja šaljivih vinskih litanija u kojima se zaziva Sv. Martin da nas oslobodi od neposobne vlade, lakovnih saborskih zastupnika, lažnih obećanja na lokanim izborima, premalih penzija, jedva se čeka završna riječ biskupa: ‘Moštek ja te krstim u vino u ime svetog Martina kaj postaneš dobro vino’. Nakon toga na stolovima se osim vina našlo još puno lijepih stvari.


Povod za ovu lijepu feštu među ostalim bio je i dolazak ekipe HRT iz Zagreba sa voditeljem i urednikom poljoprivredne emisije »Plodovi zemlje« Vlatkom Grgurićem, da se zabilježi proslava krštenja mošta u vino hrvatskih vinogradara u mađarskim goricama. Kako je ova ekipa već snimila početak rezidbe vinograda na »Vincekovo« u proljeće ove godine, ovo je bila prilika da se ovom feštom zaokruži rad u goricama i da se može vino staviti u prodaju.

Domaćini ove fešte su Ivan i Željka Gudlin iz Preloga pripremili su tradicijske delicije koje se poslužuju za Martinje i to: pečene guske, patke, pečeni odojak, gulaš, razne salate te naravno kvalitetno vino. Domaći kruzni kruh koji je ispekla Sofija Gudlin iz Goričana bio je prava delicija jer se pojeo i bez mesa.

Među prisutnim gostima bili su i članovi Udruženja vinogradara Letenya u svojim odorama, predstavnici hrvatske samouprave u Letenyu sa predsjednicom Marikom Đuric te plebanoš Robert Polgar župnik iz Murakerstura.

Ulogu martinskog biskupa kod krštenja mošta u vino imao je Josip Harmicar iz Goričana, ministrant je bio Tomislav Gudlin iz Goričana, a kum Žvorc Ivan iz Gardinovca. Josip Harmicar poznati je martinski biskup u Međimurju jer je ovih dana imao puno posla da bi na mnogim feštama uz šalu i litanije krstio mošt u vino.

Ova fešta nije mogla proći a da nije zabilježena od strane foto kroničara Goričana Stjepana Lesingera i supruge Nade.
Da bi raspoloženje bilo još bolje na fešti, pobrinili su se podravski bandisti »Ivek i dravski bandisti« u kombiniranom sastavu sa dečkima Josipom, Brankom i Stjepanom iz Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije