Antun Kontrec iz Čakovca: ‘Očekujem račune manje za 30 posto’

Stanovnici Rijeke, Karlovca, Čakovca, Osijeka… samo su neki od građana koji su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetski obnovili obiteljske kuće.

Program energetske obnove obiteljskih kuća, koji se u Hrvatskoj provodi od proljeća lani, vlasnicima kuća osigurava nepovratne državne poticaje, što je mnoge koji nisu znali kako nabaviti novac da bi staru vanjsku stolariju zamijenili novom, napravili novu fasadu ili poboljšali sustav grijanja potaknulo da ipak krenu u zahvate.

U Hrvatskoj je dosad tako obnovljeno, ili se obnavlja, oko 16 tisuća kuća, najviše na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, dok među gradovima prednjače Zagreb i Petrinja.

Program do 2020.

Dio vlasnika kuća krenuo je u obnovu prijavljujući se 2014. godine na javne pozive svojih gradova i općina, no u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu da je samo trećina gradova i općina ponudila svojim stanovnicima obnovu uz financijsku podršku države pa su ove godine izmijenili pravila i svi građani, neovisno o tome gdje žive, mogu se izravno prijaviti za obnovu u Fond i ostvariti nepovratne državne poticaje koji se kreću od 40 do 80 posto ukupne cijene zahvata.

Lani, kad se program provodio preko lokalne samouprave, odobreno je 3058 obnova, a zahvaljujući izmjenama programa, uz pojednostavljenu dokumentaciju i prijavu, u 2015. godini na javni poziv Fonda stiglo je 12.397 zahtjeva, od kojih su njih 9263 već odobrena za sufinanciranje.

Vrijednost je radova oko 700 milijuna kuna, od čega je udio Fonda oko 500 milijuna kuna. Iako je prijava na natječaj Fonda za ovu godinu završena, program traje do 2020. pa se svi zainteresirani prijaviti mogu i sljedeće godine. Dosad je odobreno 14 tisuća mjera, među kojima ih se najviše odnosi na obnovu fasada i zamjenu stolarije.

Među njima je i Antun Kontrec iz Čakovca. – Ljetos se već osjetilo da je u kući svježije, a sad ćemo preko zime vidjeti kakvi će nam biti računi za grijanje. Očekujem da će biti manji oko 30 posto – kaže Antun, koji je na obiteljskoj kući putem programa energetske obnove ove godine obnovio krovište i fasadu.

Cijela je investicija iznosila 130.000 kuna, a Kontrecovi su dobili nepovratnih 62.000.– Mislili smo ionako mijenjati krovište jer smo imali salonitne ploče, a kad smo čuli da država daje nepovratno i do 80 posto novca, odmah smo se prijavili – napominje Antun Kontrec.

Dokumentacija koja je potrebna za prijavu

1. Prijavni obrazac koji se može naći na stranicama Fonda za zaštitu okoliša

2. Uvjerenje o prebivalištu ili obostranapreslika osobne iskaznice podnositelja

3. Dokaz legalnosti obiteljske kuće

4. Izjava vlasnika da kuća nije dograđivana, da su svi suvlasnici suglasni za provođenje projekta

5. Zemljišno-knjižni izvadak ili drugi dokazvlasništva

6. Izvješće o prvom energetskom pregleduobiteljske kuće

7. Detaljna ponuda izvođača za opremu iradove za sve mjere

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije