Odlična tribina u sklopu projekta ‘Želim biti programer’

Znanje je ono na što računa naše društvo u cilju bolje budućnosti. Vođene tom idejom Udruge ‘Mladi informatičari Strahoninca’ i ‘Međimurski informatički klub’ Čakovec u sklopu projekta ‘Želim biti programer’ u čakovečkoj su Scheireici organizirali još jedno zanimljivo predavanje, ovoga puta na temu ‘Algoritmi i računalno programiranje’.

Dejan Drabić predsjednik MIS-a tom je prigodom u uvodnom dijelu istaknuo kako je u svijetu moderne tehnologije potrebno razvijati programiranje i algoritamski način razmišljanja. U tom dijelu Hrvatska danas zaostaje za svijetom, stoga bi što prije trebalo u škole uvesti programiranje kao obavezan predmet, i zato MIS, kao i Međimurski informatički klub u tom segmentu žele što više pomoći. – Za sada u izvan nastavnom obliku želimo potaknuti djecu da usavrše vještine i kompetencije, svjesni činjenice da danas upravo programeri nisu nezaposleni, zaključio je Drabić.

-Ono što je važno spomenuti, kazao je još predsjednik MIS-a, je to da da ovakvo stručno predavanje u organizaciji Mladih informatičara Strahoninca nije prvo. Do sada smo organizirali niz sličnih predavanja čime želimo popularizirati informatiku, prije svega s naglaskom, na već spomenuto programiranje.

Nedavno je tako predavanje održao Damir Sabol, zatim dekan Fakulteta informatike i organizacije, a tijekom ove godine u goste su nam došli i hrvatski olimpijci, koji su sudjelovali na Svjetskom studentskom ACM ICPC natjecanju u programiranju, gdje su osvojili drugo mjesto. Uz Drabića, o uspjesima Udruga na natjecanjima govorio je i Miljenko Blažeka, predsjednik Međimurskog informatičkog kluba Čakovec, kazavši da su, prema postignutim rezultatima, obje udruge u samom vrhu u državi. Isto tako, tribinu je pozdravio predstavnik Međimurske županije Mladen Novak, ujedno i predsjednik Međimurskog IT klastera te uspješan poduzetnik u informatici, koji je istaknuo da nema nezaposlenog programera, a njihova plaća prosječna plaća dosta je veća u odnosu na mnoge druge djelatnosti.

Mladi međimurski informatičari pozorno su slušali predavanje doc. dr. sc. Ante Đereka

Informatička pismenost više se ne svodi samo na osnovna znanja korištenja računalne tehnologije, već podrazumijeva i barem osnovno poznavanje računalnih jezika kao načina ‘komunikacije’ s tehnologijom bez koje današnji život nije zamisliv, kazao je između ostalog doc. dr. sc. Ante Đerek, stručni suradnik Hrvatskog saveza informatičara i docent na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, koji je i održao predavanje mladim međimurskim informatičarima.

Doc. dr. Ante Đerek, osvajač je srebrne medalje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, ali i državni prvak iz matematike i osvajač brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Svoj put nakon srednjoškolskog obrazovanja nastavio je na Matematičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu,a doktorski studij završio na američkom Stanfordu, i jedan je od rijetkih Hrvata koji je radio za popularni Google.
– Raditi za Google je jako zanimljivo, otkrio je dr. Đerek. Prije svega zbog toga jer sudjelujete u projektima i rješavanju problema s ekipom pametnih ljudi, što je veliki izazov.

– Ono što mogu preporučiti mladim ljudima, poručio je na kraju dr. Ante Đerek je to, da ako imate priliku otići negdje na dobro europsko ili američko sveučilište kako biste napravili postdiplomski studij, iskoristite tu priliku. To je jedno korisno hvale vrijedno iskustvo koje će vam kasnije sigurno koristiti i poslovno i životno.

Nakon ovoga, mladi međimurski informatičari, kazali su kako s velikim nestrpljenjem očekuju novo predavanje i tribinu nekoga od vrhunskih informatičkih stručnjaka čije su im priče i savjeti od neprocjenjive vrijednosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije