Veliko ulaganje u hrvatske bolnice, među njima je i ŽB Čakovec

Prošavši predselekcijski postupak, 18 hrvatskih bolnica svoje će projekte za ulaganja u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije dostaviti ovih dana na pozivni natječaj Ministarstva zdravlja. Sa 625.480 milijuna kuna iz europskog fonda financirat će se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije te medicinska i tehnička oprema.

Tih je 70 milijuna eura najveći dio “kolača” od 300 milijuna eura iz strukturnih fondova EU koji će biti uložen u infrastrukturu i projekte u hrvatskom zdravstvu do kraja ove te u 2016. godini. Drugi je to u nizu poziva koji će se financirati u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj, a prethodio mu je poziv za projekte u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ruralnim područjima i na otocima, za koje je raspoloživo 140,600.000 kuna.

Nacionalni plan

Projekti dnevnih bolnica (DB) i jednodnevnih kirurgija (JDK) bit će sufinancirani do 85 posto iz sredstava EU i najmanje 15 posto iz državnog proračuna ili decentraliziranih sredstava, a u okviru Nacionalnog plana razvoja bolnica 2014. – 2016.

Pacijenti će ovim ulaganjem dobiti bolju dijagnostiku i liječenje najsuvremenijim metodama, smanjit će se broj dana hospitalizacije, a time i broj dana bolovanja te će se smanjiti liste čekanja na zahvate, kažu u Ministarstvu. Bolnice koje nisu imale spremne projekte, moći će se uključiti sljedeće godine, kada će Ministarstvo zdravlja ponovno provesti postupak predselekcije.

Među tih 18 bolnica je i projekt Županijske bolnice Čakovec. Centralni prostor DB-a objedinit će opću kirurgiju, urologiju, ortopediju i traumatologiju, a rekonstruirat će se i opremiti prostor ginekologije i ORL-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije