Ispitali smo kvalitetu svijeća koje se pale na grobljima za Sve svete

Ne možemo reći ništa protiv konkurencije, svaka roba ima svoga kupca, no svijeće koje su lakše u pravilu i traju kraće i trebale bi biti i jeftinije. Velika je, naime, razlika u tome jesu li punjene tekućim parafinom ili parafinskom pjenom – kaže Zoran Salopek, vlasnik karlovačke tvrtke Rips i posljednji hrvatski svjećar s majstorskim ispitom, od kojega smo zatražili da proanalizira test lampaša uoči blagdana Svih svetih.

U nekoliko trgovačkih lanaca, Loniji, Offertissimi, Konzumu te na tržnici Dolac, kupili smo šest manjih, domaćih i uvoznih lampaša težine od 70 do 185 grama.

Ni na jednom nije pisalo koliko gori. Već na prvi pogled bili su nejednako puni, čak i oni iste veličine. Samo na dvama pisala je gramaža, za koju se vaganjem pokazalo da je 4-5 grama manja.

Salopek kaže kako bi bilo pošteno da na deklaraciji stoji neto težina punjenja, kako to rade u Ripsu, umjesto bruto težine s plastičnom vazom i poklopcem, koja može biti i teža od punjenja. Parafin, kako piše na svima, može označavati i parafinsku pjenu (iz palmina voska, tekućeg te parafina u prahu) koja, kako se pokazalo, i puno brže gori.

– Parafin i parafinska pjena su vam kao spužva puna vode i suha spužva – objašnjava Salopek.

Lampaš Maja Mala-Pur PC grupe Otočac izgorio je tako dvostruko brže nego Mala laterna Barbare iz Samobora. Prvi bi možda i dulje gorio da u njemu nije “zaplivao” fitilj koji metalnim križićem nije bio pričvršćen za dno. S gramažom od svega 70 grama, mini piramida Proizvodno-trgovačkog obrta Natalije Kolar i Tomislava Rakovića iz Siska s gotovo 20 sati gorenja vjerojatno bi bila moralni pobjednik da je potkraj gorenja nismo morali ugasiti jer se i plastika počela topiti, dok su mala i srednja piramida porijeklom iz EU, za koje se samo može nagađati zemlja porijekla, najveće razočaranje s obzirom na cijenu, kratkoću gorenja te pocrnjeli poklopac.

S obzirom na težinu, očekivano je pobijedio srednji lampaš Meteora iz Đakova, koji je izgorio za 35 sati i 14 minuta, a kupili smo ga u paketu od četiri komada. Salopek objašnjava kako u svakom lampašu ima boljih i lošijih, skupljih i jeftinijih materijala.

Oni su u početku radili samo lampaše s tekućim parafinom, no kupci su ti koji traže jeftinije pa su se i oni morali prilagoditi i početi s proizvodnjom B kategorije lampaša zbog kojih na kraju i dodatno zapošljavaju umjesto da su pootpuštali polovicu radnika.

Naša je kultura takva da one koji samo za Sisvete idu na groblja nije previše briga kakve svijeće kupuju. Do kvalitete drže samo oni koji su na grobljima često – kazao je Salopek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije