Matija Marciuš iz Macinca – inženjer koji osmišljava rasvjetna rješenja

>> Matija Marciuš iz Macinca – inženjer koji osmišljava rasvjetna rješenja

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog pa sve do brojnih liječnika, profesora, inženjera, znanstvenika, novinara i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Mnogi od njih u svijet su se uputili iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, po mnogima najbolje međimurske srednje škole i jedne od najboljih u Hrvatskoj. Kamo ih je životni put odnio, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Matija Marciuš (29) iz Macinca je magistar elektrotehnike koji trenutno radi kao account menager u prodaji za Philips Lighting, vodeću globalnu kompaniju za rješenja u rasvjeti. Ta mu pozicija donosi uvijek nanovo niz novih obaveza i izazova, no i uz to pronalazi vremena za putovanja, sport i glazbu.

Spoj tehničkih i matematičkih znanja te prethodno iskustvo u projektiranju omogućuju mu jedinstveni pristup poslovnim izazovima, a sve je započelo upisom Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu nakon pohađanja Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Iako nije bio siguran kojim smjerom želi krenuti nakon srednje škole, donio je, kako se kasnije pokazalo, dobru odluku i upisao studij na FER-u.

– U početku sam birao put u kojem mogu što dulje odgađati profesiju pa je Gimnazija djelovala kao dobitna kombinacija, a matematički smjer bio je jedina indikacija budućeg smjera. I dalje nespreman, odgađao sam odluku upisa čak i za vrijeme prijamnih ispita koje sam položio na PMF-u, ekonomiji i elektrotehnici. Osim obiteljskog utjecaja, odabiru elektrotehničkog fakulteta doprinijela je i mogućnost spoja elektrotehničkih znanosti s računalnim (iznimno važnim u današnjem IT svijetu) te dobra odskočna daska za budućnost – nadovezuje se Matija.

Da je uistinu odabrao pravi smjer za sebe, pokazale su i stipendije koje je dobivao, a čak je i ljetne praznike koristio za daljnja usavršavanja pa je odrađivao praksu u obiteljskoj tvrtci te u HEP-u kako bi što bolje shvatio stečeno znanje u realnom okruženju.

Iako je stekao neprocjenjivo iskustvo, pronalazak posla nakon završetka studija nije bio jednostavan.

– Po završetku fakulteta bilo je teško pronaći prvo zaposlenje u struci iako se na početku fakulteta sve činilo drukčije. Čak se i mogućnost razgovora za posao činila kao lutrija, budući da se gotovo uvijek tražilo minimalno 5 godina iskustva na traženoj poziciji, a prijavljivalo se više stotina kandidata – objašnjava Matija.

Međutim, sav se uložen trud isplatio pa je svoje prvo zaposlenje pronašao u tvrtki koja se bavi distribucijom rasvjete. Od pozicije svjetlotehničara napredovao je do svjetlotehničkog projektanta, a slobodno vrijeme koristio je za dodatna usavršavanja i edukacije. Bio je i predavač na raznim stručnim skupovima, poput onih u organizaciji Elektrotehničkog društva Zagreb i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, što mu je omogućilo da poboljša svoje predavateljske i komunikacijske vještine te stekne brojne kontakte. Karijera mu je krenula uzlaznom putanjom, a tada je i stigao poziv koji nije mogao odbiti.

– Nisam mogao odoljeti pozivu Philips Lightinga u Zagrebu koji je prepoznao moju motivaciju i želju za napretkom. Iako sam došao kao “gotov čovjek”, ovdje sam počeo intenzivnije razmišljati o stvarnim potrebama tržišta, odnosno krajnjim korisnicima, a s iskustvima iz praktički cijelog svijeta. Nakon godinu i pol dana rada kao projektant rasvjete i tehnički konzultant partnerima odlučio sam prihvatiti izazove i u prodaji gdje kao account manager mogu koristiti svoje projektantsko znanje kao dodatnu vrijednost – kaže Matija.

Njegov se radni dan u Philipsu u početku sastojao od odgovornosti oko edukacije partnera, pomoći u projektiranju rasvjetnih sustava te izrade vlastitih koncepata rasvjete i studija. Projekti koji izdvaja kao najdraže su Kardio-vaskularna bolnica Filip Vtori u Skopju te veliki trgovački lanac Bingo u BiH na čijim je tehničkim rješenjima i sam sudjelovao.

Danas Matija vodi i određene vlastite projekte, a iskustva iz prijašnjih tehničkih pozicija pomažu mu biti što konkurentniji na tržištu. Uz to se konstantno usavršava, educira i istražuje, a iako sam kaže da nikada neće moći reći da baš sve razumije, smatra da je važno što više naginjati prema tome:

– Kod elektrotehnike je važno razumjeti metode i primjenu znanja, pogotovo u projektiranju jer odgovornost je izuzetno velika i ne smije biti pogrešaka jer one mogu biti kobne, naravno, kao i kod drugih tehničkih struka. Što se tiče rada s rasvjetom, velika je odgovornost kvalitetno dizajnirati rasvjetno rješenje s obzirom da čovjek 90% informacija iz svoje okoline dobiva putem osjetila vida.

Svojim kreativnim rasvjetnim rješenjima inženjeri kao što je Matija nastoje utjecati i na ljudske osjećaje. Često se kao najbolja rješenja pokažu ona koja su i najmanje primjetna, a prepoznavanje i balasniranje između potreba i zahtjeva tržišta dio je njegove svakodnevice.

Trenutno stanje svoje struke u Hrvatskoj Matija opisuje kao relativno dobro:

– Trenutno imam osjećaj da je ipak dobar dio mojeg društva s fakulteta, uz puno strpljenja i truda, uspio pronaći kvalitetan posao u Hrvatskoj. Volio bih da je veći postotak ohrabren pokrenuti vlastiti biznis, što je kod nas veliki rizik, pogotovo ako ste zadovoljni na poziciji. Drugi dio FER-a, računarstvo, u nešto je boljoj poziciji jer je malo jednostavnije svojim znanjem, primjerice, otvoriti obrt i raditi doma za inozemno tržište i na taj način izvoziti uslugu. Tako je i smanjena potreba za odlaskom u inozemstvo.

Iako za sada ne razmišlja previše o budućnosti, trudi se ostati poslovno zanimljiv.

– Prilike važem i hvatam kako dolaze. Smatram da je najvažnije postizati dobre rezultate, a za to je potreban konstantan rad, trud i inovativnost – završava Matija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije