Zabrinuti mještani: Umjesto košnje kanal poprskali herbicidom

U redakciju našeg portala javili su se zabrinuti mještani Mačkovca koji tvrde kako su radnici koji rade na održavanju i košnji mjesta, umjesto košnje, poprskali herbicidom odvodni kanal za odvodnju oborinske vode iz ribnjaka. Njihovo pismo prenosimo u nastavku:

Martica: Ekološka katastrofa na zahtjev predsjednika Mjesnog odbora Mačkovec

Temeljem naloga koji je uputio predsjednik mjesnog odbora Mačkovec, Josip Varga, radnici koji rade na održavanju i košnji mjesta, umjesto košnje, poprskali su herbicidom odvodni kanal za odvodnju oborinske vode iz ribnjaka. U slučaju nužde višak vode odvodi se iz ribnjaka Martica, ali s njime ispiru se i herbicidi korišteni prilikom prskanja.

Iz priloženih fotorgafija vidi se da je cijeli pokos kanala bio poprskan herbicidom, koji je uništio kompletni travnati pokrov kanala. Herbicid sadrži aktinivnu tvar “glifosat” koji je izuzetno štetan za ogranizme u vodi, a to je i navedeno u STL-u herbicidnih pripravaka. Da opasnost i zabrana prskanja uz vodene površine nije izmišljotina, može se potvrditi identifikacijom opasnosti na uputama, gdje stoji oznaka H411- što znači izuzetno otrovno za vodeni okoliš sa dugotrajnim posljedicama.

Herbicidi, kao dio pesticida, su skupina novih onečišćivača kojima se pridaje posebna pažnja, jer su nerazgradivi: razgrađuju se u manje opasne spojeve i akumuliraju se u organizmim te su trajno prisutni u okolišu. Najopasnije od svega je činjenica da imaju svojstvo bioakumulacije, nakupljanja u tkivima biljaka i životinja.

Najviše ih ima u predatorima koji su na vrhu hranidbenog lanca. Stoga je nerazumljivo kako se svjesno onečišćuje tlo i voda koja prolazi kanalom, biljni i životinjski svijet koji bismo trebali zaštititi, posebice vodozemce, koji su zakon zaštićeni. Ovim prskanjima kanala, pesticidi trajno ulaze u vodu, tlo, hranidbene lance, tj. cijeli ekosustav. Dok se u cijeloj EU i R Hrvatskoj pokušavaju prikupiti podatci o prisutnosti pesticida u tlu, mi još uvijek u razvoju ekološke svijesti kaskamo za EU.

Dosad smo bili vrlo sretni vidjevši da u tom kanalu žive vodozemci i ribe te smo zabrinuti za njihov daljni razvoj, a da ne pričamo o vodi koja je samim tim činom izuzetno kontaminirana i kao takva slijeva se kroz šumu te ulijeva u kolektor otpadnih voda. Korisnici biocidnih pripravaka obvezni su ih rabiti tako da ne uzrokuju štetne učinke na zdravlje ljudi, životinja ili okoliš, obvezni su koristiti propisane mjere zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštite okoliša u skladu s uputama za uporabu navedenima na deklaraciji.

Tko će ukloniti pesticide iz tla? Tko će platiti remedijaciju tla?‘ – pitaju se zabrinuti mještani Mačkovca.

Kontaktirali smo i prozvanog predsjednika Vijeća mjesnog odbora Mačkovec Josipa Vargu. – To je područje u vlasništvu države stoga nemam nikakve ingerencije da dam bilo kakav nalog o bilo kakvim radnjama. Nemam informacije ni saznanja što se tamo događa. Čvrsto negiram da smo članovi VMO Mačkovec ili ja osobno nekome naložili da učini takvo nešto – rekao nam je Varga.

Po svemu sudeći posla će biti i za inspekciju za zaštitu okoliša koja bi trebala razjasniti cijeli slučaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije