Krađe na groblju: ‘Emocionalna šteta teže mi pada od materijalne’

U vrijeme kad gotovo svi odlaze na groblje kako bi ukrasnim biljem i vijencima ukrasili grobove svojih najdražih, javlja se problem sve učestalijih krađa, posebice samo nekoliko dana prije blagdana Svih svetih. Iako je ostalo nekoliko dana do samog blagdana, već sad je groblje puno ljudi koji čiste i ukrašavaju grobnice kako bi bile spremne do nedjelje, kada se očekuje najveća gužva. Jedna od naših sugovornica ostala je zatečena kad je otkrila da je s groba njenih roditelja ‘nestalo’ cvijeće.

– Proteklog sam vikenda došla iz Zagreba očistit grob svojih roditelja u Varaždin. Uz čišćenje, na grobu sam zapalila lampione i ostavila dvije lončanice krizantema. Drugo jutro sam došla zalijevat cvijeće i ostala šokirana, lončanice su nestale.

Ovo me šokiralo jer znam da varaždinsko groblje ima kamere, no unatoč tome, očito to ne uspijeva do kraja zaustaviti lopove. Na groblju sam zatekla i susjedu koja mi je tužna ispričala da su joj ukrali kroz istu noć nekoliko lampiona. Žao mi je što se to događa jer je emocionalna šteta veća od one materijalne – rekla nam je Štefanija (67) iz Zagreba.

Kako doznajemo kroz razgovor s ljudima koje smo zatekli na groblju ovih dana, sve je više njih zabrinuto kako bi njihovi vijenci mogli nestati preko noći, i prije Svih svetih.

– Evo, danas sam došao ostaviti ovo cvijeće, gotovo sam siguran da ga sutra neće biti tu. Žalosno je to, živimo u državi u kojoj se krade sve, od bicikala do plaća, stoga me ne čude ni krađe na groblju – rekao nam je čovjek kojeg smo sreli tijekom šetnje varaždinskim grobljem.

Iako su krađe na varaždinskom groblju problem koji se javlja iz godine u godinu, doznajemo kako je situacija slična i u Međimurskoj županiji, ali i Zagrebu, što nam je potvrdio bračni par koji je stigao iz Zagreba pripremiti grob bake i djeda, pokopanih na varaždinskom groblju.

– Stigli smo iz Zagreba, gdje su krađe isto stvar s kojom se susrećemo u ovo vrijeme, međutim, mi do danas nismo imali takvo iskustvo u Varaždinu, ali nije mi svejedno, bojim se da ne nestanu stvari tokom vikenda.

Krađe su obično manje novčane vrijednosti, variraju između deset i par stotina kuna, ali u današnje doba, kad mnogi jedva ‘krpaju kraj s krajem’, i ta svota novaca postaje velika. Međutim, ponekad se ne kradu samo lampaši i cvijeće, već i brojni drugi predmeti poput bakrenog križa kojeg su lopovi otuđili starici iz Nedelišća.

– Prvo su mi ukrali lampaše, nije bila neka vrijednost, ali morala sam ih ponovno kupovati i gubiti vrijeme i novac, a u isto vrijeme se pitala hoće li i ti nestati poput onih prije njih, a nedavno su mi ukrali i bakreni križ koji je stajao na grobu – komentirala je Doroteja (85) iz Nedelišća.

Za krađe na groblju upitali smo i Marinu Kolarić, glasnogovornicu PU varaždinske.

– Znali su građani prijavljivati krađe s grobova, ne samo u ovo vrijeme, već tijekom cijele godine pa su se tako krali i kipovi u nekim slučajevima. Građani su znali prijaviti i krađe vaza i skupljih aranžmana posljednjih godina, posebice ovih skupljih i raskošnijih – rekla nam je.

Mnogi se pitaju kako stati na kraj krađama s grobova, ali univerzalan odgovor ne postoji. Pogotovo ovih dana, kad vlada gužva na groblju i svi nose vijence i lampaše. Iako se samo groblje snima kamerama i postoje zaštitari, nemoguće je pokriti svaki kut u svako doba dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije