Knjižničari iz cijele Hrvatske posjetili Tiskarsku prešu u Nedelišću

>> Knjižničari iz cijele Hrvatske posjetili Tiskarsku prešu u Nedelišću

Hrvatska udruga školskih knjižničara boravila je u Međimurju na seminaru za školske knjižničare na državnoj razini 23. i 24. listopada ove godine. Jedan od punktova stručnog izleta u subotu, 24. listopada bio je razgled i prezentacija Tiskarske preše u Nedelišću.

U Nedelišću su ugostili tridesetak knjižničara iz različitih dijelova Hrvatske te im prezentirali svoju vrijednu kulturnu baštinu. Da se prisjetimo, tisak prve knjige na kajkavskom narječju je Decretum tripartitum, varaždinskog notara Ivanuša Pergošića. Knjiga je otisnuta 1574. godine u tiskari Juraja Zrinskog u Nedelišću, na tiskarskom stroju čiju su drvenu repliku izradili.

U radionici Drvotokara Josipa Horvata u Pušćinama nastala je replika tiskarske preše iz 16. stoljeća, na kakvoj se tiskalo u prvoj hrvatskoj tiskari u Nedelišću. Dobri domaćini su bili Ivanka Novak, zamjenica predsjednika Turističke zajednice, Damira Bujan, stručna suradnica koja je organizirala dolazak knjižničara te ih ugostila, Goran Lončarić je prezentirao stroj, dok je vodič Marta Kolar ukratko opisala povijest Tiskarskog stroja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije