Reportaža iz Šentilja: ‘Ne trebaju mi hrana i voda, nego Njemačka’

– Ne trebaju mi hrana i voda, nego Njemačka. Putujem tri tjedna i sad sam napokon blizu cilja – kaže mladić iz Damaska, koji je zaboravio sve nedaće koje su pratile njega i skupinu od dvjestotinjak izbjeglica s kojom je pješice ušao iz Srbije u Hrvatsku, pa iz Hrvatske u Sloveniju, i potom autobusom do Šentilja. Nakon noći u tamošnjem kampu, napokon je jučer ušao u Austriju preko starog prijelaza u Spielfeldu.

– Puštali su nas u grupama po 50 ljudi, koliko stane u autobus. Ja sam imao sreću i upao u treći. Ostali čekaju – dodaje. Iz Austrije će izravno u Njemačku. Želi studirati, ali još ne zna što.

Obišli smo i prihvatilište u Bad Radkersburgu, u šatorima pokraj dvorca. Izbjeglice u šatorima čekaju autobuse za Njemačku. Austrija je osigurala prevoditelje, ima dovoljno hrane i vode, policija sve drži pod kontrolom, pomaže vojska.

– Blizu je Njemačka, to nam je sad najvažnije jer smo umorni od puta – zadovoljan je Libanonac koji ide ujaku u Njemačku, gdje će, nada se, naći posao kao automehaničar. Mještani austrijskoga gradića kažu da podržavaju politiku prihvata izbjeglica. – Oni ionako ne žele ostati tu kod nas – ističu.

Kod Spielfelda je stanje alarmantnije. Oko 2500 izbjeglica samovoljno je jučer napustilo kamp u Šentilju i pješice se uputilo prema Austriji. Neki su su prešli granicu misleći da ulaze u Njemačku.

– Je li ovo Njemačka? – pitao nas je 28-godišnji Massoud Hamra iz Afganistana, koji je sa suprugom i dvogodišnjom kćeri na putu već tri tjedna. Kad smo im objasnili da su u Austriji i da do Njemačke ima još oko 500 kilometara, samo je nemoćno pogledao u suprugu. – Ima li taksi koji bi nas odvezao u Njemačku? Imamo novac – pitao je očajan.

U srijedu navečer izbjeglice su probili ogradu kampa u Šentilju boreći se za mjesta u autobusima. Bilo je i ozlijeđenih. Dvojica humanitaraca su pala i ozlijedila se pri podjeli hrane. Jučer je izbilo nekoliko tučnjava. Austrijska policija zbog toga je pooštrila sigurnosne mjere.

– Iz Slovenije je dolazilo previše ljudi i glavno nam je bilo uvesti red da netko ne strada, jer ima puno žena i djece – kaže predstavnik policije. I tu je u pomoć uskočila vojska. Stari granični prijelaz Spielfeld je zbog transporta izbjeglica ujutro bio zatvoren za promet, pa se u Austriju automobilima moglo samo autocestom. Granicu je nadlijetao policijski helikopter. Pogledaju li prema cesti koja vodi prema Grazu, izbjeglice će prvo na brežuljku ugledati veliki natpis “The Hell” (Pakao), kako se nekad zvao noćni klub.

Pred bescarinskom prodavaonicom u blizini prijelaza bio je red dug 30 metara. Kupuju se hrana i piće. Najtraženiji je čips. Obitelj iz Sirije bježi od rata, nemaju osobne dokumente, a žele u Švedsku. – U Hrvatskoj i Sloveniji bili smo gladni! Pješačili smo 20 kilometara – viče žena koja u naručju drži bosonogog dječaka. U Šentilju mještani s prozora i balkona gledaju kolone izbjeglica na putu u Austriju.

– Nema tu više kontrole, prvi dan su još nešto popisivali i držali ih u kampu, iza ograde, ali sad slobodno šeću gradom. Policija mora zatvoriti granicu i kamp jer ovo nije normalno. Bilo je već i krađa na benzinskoj crpki i u kafiću. Bojimo se – kaže konobarica u “Blue Moonu”. No, u PU Maribor opovrgnuli su da je bilo krađa. Autobusi s izbjeglicama iz Hrvatske pristižu iz sata u sat. Na starom prijelazu Šentilj – Spielfeld bila je jučer i austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner. U Sloveniju je jučer do podneva ušlo više od 38.500 izbjeglica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije