PZ Josip Slavenski predstavlja Međimurje na susretu zborova u Novigradu

Jednom godišnje, Grad Novigrad-Cittanova mjesto je susreta više od 600 zborskih pjevača iz cijele Hrvatske, koji će tijekom vikenda 24. i 25. listopada 2015. ispuniti Kino dvoranu čarolijom zborske pjesme.

48. Susret hrvatskih pjevačkih zborova festival je duge tradicije od nacionalne važnosti, koji će ove godine biti održan po dvanaesti put u gradu Novigradu-Cittanova, iznova potvrđujući Istru i Novigrad kao velike prijatelje zborskog pjevanja.

Glavni organizator 48. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova je Hrvatski sabor kulture, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Riječ je o godišnjem glazbenom susretu najuspješnijih zborova iz cijele Hrvatske koji su svoj nastup morali izboriti pobjedom na županijskim natjecanjima tijekom godine, čineći ovaj festival svojevrsnom godišnjom razglednicom hrvatskog zborskog amaterizma.

Ova manifestacija svojom dugovječnošću i kvalitetom programa svjedoči o živoj tradiciji zborskog amaterizma i njegovom sustavnom praćenju i razvoju u Hrvatskoj. Dvodnevni program 48. Susreta bit će održan u dvorani kina u Novigradu-Cittanova, a u njemu će sudjelovati 12 zborova u natjecateljskom i revijalnom dijelu, te 3 gostujuća ansambla; Zbor Talijanske osnove škole Novigrad i Mješoviti pjevački zbor “Lavanda” iz Novigrada, te nagrađivana vokalna skupina “Jazzva” iz Slovenije.

Natjecateljski dio Susreta, koji se odvija pred stručnim povjerenstvom, bit će održan u subotu 24. listopada u 17 sati, dok će nedjelja 25. listopada od 11 sati biti rezervirana za revijalni dio programa. Tada će se novigradskoj publici zborovi predstaviti u opuštenijoj atmosferi s programom djela koji uključuju zborske skladbe jazz, folklornog, pop i drugih izričaja, a kulminirat će zajedničkim pjevanjem svih 600 sudionika.

U izboru najboljih zborova za Susret sudjelovali su stručni selektori: Goran Jerković, Bojan Pogrmilović, Neven Radaković, Antoaneta Radočaj-Jerković, Zlatan Sindičić, Igor Vlajnić i Luka Vukšić. Njihovim ocjenama, za nastup na 48. Susretu odabrani su zborovi:

1. Kulturno umjetničko društvo “Naša lipa”, Tuhelj
2. Mješoviti pjevački zbor “Chorus Carolostadien”, Karlovac
3. Mješoviti pjevački zbor “Korona”, Umag
4. Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Ban Josip Jelačić”, Zaprešić
5. Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Graničar”, Garešnica
6. Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj”, Petrinja
7. Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik”, Križevci
8. Ženski zbor KUD-a “Učka”, Matulji
9. Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Klenovnik”
10. Djevojački zbor “Cantus ante omnia”, Zagreb
11. Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski”, Čakovec
12. Mješoviti zbor Crkvenog pjevačkog društva “Mir”, Belišće

Publika u Kino dvorani u Novigradu, tijekom subote i nedjelje, imat će prigodu čuti vrlo raznovrstan i zanimljiv zborski program hrvatskih i inozemnih skladatelja. Posebno mjesto na Susretu posvećeno je hrvatskom stvaralaštvu stoga će Hrvatsko društvo skladatelja, prema odluci žirija, dodijeliti jednom od sudionika Susreta Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Tri najuspješnija zbora osvojit će prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture. Stručno povjerenstvo Susreta ove će godine činiti prof. Josip Jerković, Zdravko Šljivac te Tamara Petijević. Ove godine bit će dodijeljena i posebna Nagradu za najuspješniju izvedbu revijalnog dijela programa, o kojoj će odlučiti komisija sastavljena od predstavnika zborova.

Susret će biti održan u suorganizaciji brojnih partnera među kojima su: Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatsko društvo skladatelja, Laguna Novigrad d.d., uz dugogodišnje i vjerne supokrovitelje Istarsku županiju, Grad Novigrad i Turističku zajednicu Grada Novigrada. Ulaz na Susret je besplatan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije