Proslavljeno sedamdeset godina Lovačkog društva Jastreb Domašinec

U subotu 10. listopada proslavljena je 70-a godišnjica Lovačkog društva “Jastreb” Domašinec.

– Davne 1945. godine, u subotu 24. studenog naši pradjedovi i djedovi udružili su se i osnovali lovačko društvo sa ciljem što uspješnijeg provođenja zadataka koje zahtjeva lovstvo. Društvo danas djeluje sa 52 aktivna člana i gospodari lovištem od 2500 hektara. U tih 70 godina društvo kao i lovstvo imalo je više i manje uspješnih perioda – rekao je predsjednik društva Dušan Glad.

Nekad je lovni turizam donosio koristi društvu, danas se zbog zakona nameće pitanje opstanka lovstva

Lovni turizam intenzivnije se razvija 70-tih godina. Donosio je korist užoj i široj društvenoj zajednici. U posljednje vrjeme očuvanje prirode i divljači postala je samo obaveza članova koji se trude svojim radom i vlastitim sredstvima održavati lovište, poštivajući zakon o lovu i sve ostale druge zakone i propise Republike Hrvatske.

Obavezna djelatnost lovstva je odstrel prirasta divljači po Lovno – gospodarskoj osnovi, što striktno propisuje zakon o lovstvu kojeg se lovozakupnik obavezno mora pridržavati.

Drugi zakoni financijske prirode odstrel divljači nazivaju stjecanjem drugog dohodka i nameću ekstremna davanja poreza i doprinosa na obavezan odstrel divljači. Zbog općenite situacije, nejasnih zakona i propisa, koji reguliraju tu problematiku, upitan je opstanak lovstva općenito.

– Ipak nadamo se da će oni koji o tome odlučuju donijeti zakone i propise koji će uspješno regulirati tu materiju za opće dobro prirode, divljaći i zajednice koja na tim područjima uspješno egzistira, poručio je u dobroj nadi Glad.

Lovačke udruge koje se brinu za floru i faunu vrše opće korisne radnje na području lovišta kojim gospodare.

– Mi smo naše društvo, lovište, biljni i životinjski svjet u lovištima dobili u nasljeđe od naših prethodnika, čime smo dobili i obavezu da ih sačuvamo i ostavimo u što boljem stanju budućim generacijama… Nadamo se da ćemo u tome biti uspješni – rekao je u ime društva predsjednik Dušan Glad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije