Fajrunt o koncertu s Hladnim pivom: Želimo se dokazati i ostvariti dobar nastup

Varaždinski punk-rock bend Fajrunt dobio je priliku kakvu rijetko koji domaći bend dobiva – svirat će kao predgrupa Hladom pivu, koji je na svojoj Facebook stranici objavio natječaj gdje su tražili lokalni bend koji će svirati prije njih ove subote, 17. listopada u Areni Varaždin, a od ukupno tridesetak bendova, Hladno pivo je izabralo baš njih, vjerojatno zbog žanrovski slične glazbe, ispričali su nam dečki iz Fajrunta.

> Varaždinski Fajrunt predgrupa na koncertu Hladnog piva 17. listopada

> Hladno pivo, u sklopu turneje ‘Dani zatvorenih vrata’, 17. listopada u Varaždinu

Fajrunt čine Mislav Bunić, Dominik Sever, Andrej Smetiško i Vinko Vujec, kojem će upravo ovaj nastup biti prvi u sastavu Fajrunta, dok sam bend postoji gotovo dvije godine.

– Krenulo je tako da smo ja, Andrej i bivši basist Saša svirali obrade svima poznatih Ramonesa, a nakon toga smo željeli napraviti autorski bend. Odcijepili smo se od ostatka i osnovali novi bend, današnji Fajrunt, napravili dvije pjesme, a onda nam se javio Dominik, kojeg su s nama spojili neki zajednički kontakti – rekao nam je Mislav na početku razgovora.

Dominik je prije dolaska u Fajrunt imao iza sebe već samostalni album, ali bend nije htio svirati njegove pjesme na engleskom, već su htjeli raditi svoje pjesme, na hrvatskom jeziku.

– U to vrijeme razmišljali smo o još jednom vokalu i gitari u bendu i nekako se uspjelo ‘potrefiti’ da smo zapravo iz dva benda iskombinirali jedan, a samo deset mjeseci kasnije, snimili smo svoj prvi album – ispričao nam je Mislav, poznatiji kao Mimi.

Prvi album se sastojao od ukupno 12 pjesama, od kojih je samo jedna bila obrada, dok su sve ostale bile u potpunosti autorsko djelo, a izdali su ga sami u elektroničkom obliku, dok su za produkciju bili zaduženi Mimi i Dominik. Nakon toga, zaredali su se koncerti, a izdvajaju ih nekoliko kao najdraže.

– Posrećilo nam se u kratkom vremenu svirati s nekim jačim imenima poput Mašinka, Gužve u 16-ercu i Šanka, a upravo za Šank, Mimi i Dominik ističu kako su im jedan od najdražih.

– Stvarno smo imali sreće da smo mogli nastupati uz tako jaka imena, s obzirom da nismo bili ni pretjerano poznati van naših krugova, tako da nam je to iskustvo dobro došlo, a koncert u Lepoglavi, gdje smo svirali prije Šanka mi je jedan od najdražih – rekao je Mimi, a njegovo mišljenje nije dijelio Dominik, koji je istaknuo kako mu je najdraži koncert bio u Zagrebu u Vintage baru, gdje su ih odlično ugostili.

No, iako iza sebe imaju koncerte na kojima su rame uz rame svirali s velikim bendovima, ističu kako je ovaj koncert s Hladnim pivom ipak drugi svijet.

– Osobno sam veliki ljubitelj Hladnog piva, za kojeg otvoreno kažem da mi je najdraži hrvatski bend i ovo će mi biti jubilarni 20. put da sam na njihovom koncertu, a posebnu notu daje činjenica da ću ovog puta i svirati prije njih – rekao je Mimi, a nastavio Dominik – Kad su frendovi čuli, nisu mi vjerovali sve dok nisu vidjeli da je Hladno pivo na svom Facebooku napisalo da ćemo svirati s njima, a meni osobno svakako godi da nas je jedan takav bend prepoznao i odabrao, ipak je to velika čast.

Dečki su nam otkrili kako nemaju tremu i vesele se koncertu, a obećali su dati sve od sebe kako bi čim bolje odradili koncert i prikazali se u čim boljem svjetlu.

– Nema straha, cilj nam je opustit se čim više moguće. Imamo iskustva sa sviranjem i nije nam to nikakva novost, iako nismo nikad svirali na tako velikoj pozornici, ali imamo želju za dokazivanjem i maksimalno ćemo se potruditi da koncert ispadne čim bolji – otkrili su nam.

Očekuju da će moći svirati barem pola sata, što će im biti dovoljno da izvedu svoj cijeli album, a otkrili su kako planiraju svirati i jednu novu pjesmu, odnosno onu koj će biti uvrštena na njihov drugi studijski album.

– Imamo već osam pjesama spremnih za novi album koji bi uskoro mogli početi snimati, a ovom prilkom ćemo izvesti pjesmu naziva ‘Dok ne umreš‘ – otkrili su neke planove za nadolazeći koncert.

Kako nam dečki kažu, šalili su se kako su samo dva tjedna prije ovog koncerta svirali akustično na prvom Ištekanom VAAKUM-u, a sada će svirati uz jedan od najvećih bendova u posljednjih dvadesetak godina na ovim prostorima.

– Super je to ispalo, još uvijek ne znamo kako, ali očito nam se često poklope takve neke stvari. Inače ja i Mimi sviramo akustično kad se pokaže prilika, a razmišljamo da bi u budućnosti u to uključili i ostale članove benda, pogotovo što se tiče Vinka, koji inače svira kontrabas, tako da bi mogle izaći neke zanimljive kombinacije iz toga, a na taj način nam se stvara i dodatni prostor za svirke u Varaždinu, čega svakako nedostaje – objasnili su dečki.

Zanimljivo, dečki iz Fajrunta planiraju dan prije koncerta ili na sam dan koncerta izdati fizičko izdanje svog albuma, a ujedno planiraju pokloniti i svakom članu Hladnog piva po jedan primjerak, kao i majice benda.

– Znamo da oni vole nositi majice raznih bendova, a upravo su izdali i pjesmu posvećenu njima, tako da smo odlučili pokloniti svakome po jednu majicu i na taj način im zahvaliti što su odabrali baš nas kao predgrupu.

Na kraju razgovora smo ih upitali postoji li kakav poseban način pripremanja za nastupe, na što su odgovorili kako su dovoljni samo vježba i volja.

– Vježbamo u prostoru kod Mimija, gdje imamo svoju sobu za probe i studio u kojem smo snimili svoj album, a osim toga, imamo i posebnu pjesmu koju je Mimi osmislio, a služi nam samo za tonske probe, stoga se i zove ‘Pjesma za tonsku probu‘ – kroz smijeh nam govori Dominik.

O planovima za budućnost su rekli kako planiraju izdati novi album koji je već gotovo spreman za snimanje, otkrili planove za snimanje dva spota za pjesme s novog albuma, ali i pozvali sve da dođu na koncert koji počinje 17. listopada u 20 sati.

– Pozivamo sve ljude dobre volje i sve koji nisu dobre volje da dođu na koncert i postanu dobre volje – zaključili su duhovito dečki iz Fajrunta.

Bend možete preslušati na njihovom YouTube kanalu, gdje se nalazi i njihov prvi album, a ostale aktivnosti benda na njihovoj službenoj Facebook stranici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije